Peste 3.000 de blocuri din Capitală au rămas fără apă caldă și căldură din cauza avariilor la sistemul public de termoficare. Cele mai afectate sunt sectoarele 2 și 3, însă probleme sunt în toate zonele din București. Autoritățile anunță reparații în regim de urgență, dar unele zone nu vor avea căldură mult timp de acum înainte.
Bătrânii suportă mai greu frigul
În imagini pot fi văzute țevile vechi de peste 50 de ani ale sistemului centralizat de termoficare din București. Nu este de mirare că în fiecare iarnă mulți bucureșteni rămân fără căldură. Așa s-a întâmplat și de data aceasta, chiar în primele zile cu temperaturi scăzute. Aplicația TermoAlert arată că sistemul de încălzire funcționează la doar 60% din capacitate. Din cauza unei avarii majore la Magistrala 3 Sud, o mare parte din locuitorii sectoarelor 2 si 3 au rămas fără căldură.
Adrian Teodorescu, director Termoenergetica: ”Reparația acestei magistrale si intrarea în normalitate în regim hidraulic și termic se va face pana la sfârșitul acestei săptămâni. Va fi apă caldă și căldură, va mai exista o sincopă unde vom fi nevoiți să facem o oprire undeva în sectorul 6, o vom anunța în timp util. Zona Colentina, din zonă oprită va intra în zonă deficitară.”
Claudiu are 19 ani și este student la Facultatea de Medicină. Spune că s-a săturat ca în fiecare iarnă să improvizeze metode prin care să se încălzească.
Claudiu, student: ”Am avut întotdeauna probleme cu apa caldă sau cu căldura. Stau de la 10 ani în Militari. Avem o aerotermă și calorifer electric, apa o încălzim la foc la aragaz, că altfel n-ai cum să te speli.”
Dacă tinerii suportă mai ușor lipsa acestor condiții minimale, bătrânii spun că le este foarte greu, mai ales că mulți sunt și bolnavi.
Bătrân: ”Anul ăsta am băgat centrală din cauza apei calde și a căldurii. Anul trecut toată luna noiembrie ne-a ținut în frig. Avem temperatura în casa de 12 grade și e îngrozitor. E foarte greu. În blocul meu sunt mulți cu pneumonie.”
Înlocuirea întregului sistem ar dura zeci de ani
Rețeaua de termoficare din București se întinde pe 4.000 de km: 1.000 de km rețea primară și 3.000 de km rețea secundară. Rețeaua de termoficare din București este a doua ca mărime din lume, după Moscova.
Pe strada Dezrobirii din sectorul 6 se fac lucrări de reabilitare pentru un km 200 de rețea primară, care ține de CET Vest și CET Grozăvești. Lucrările ar trebui să fie gata cel târziu duminică, asta dacă va ține și vremea cu muncitorii.
Un raport al Consiliului General al Capitalei arată că înlocuirea întregului sistem de termoficare din București ar dura cel puțin 20 de ani.