Președintele Klaus Iohannis a sugerat că premierul Ciucă nu va demisiona până la finalul grevei. Premierul Nicolae Ciucă a anunțat inițial miercuri dimineață că vineri își depune mandatul de premier.
Asta, deși, liderul PSD, Marcel Ciolacu, cel care ar trebui să preia postul rămas vacant, a cerut ca negocierile pentru viitorul guvern să fie suspendate, până ce greva profesorilor va înceta.
Klaus Iohannis: Ciucă nu demisionează până la finalul grevei
Președintele Klaus Iohannis a sugerat că premierul Ciucă nu va demisiona până la finalul grevei, potrivit Agerpres.
"În mod normal, mâine ar trebui să înceapă procedura, asta în condiţiile în care greva din învăţământ se finalizează. Vom vedea. (...) Atunci, este nevoie ca Guvernul şi coaliţia, la modul general, să negocieze în continuare cu sindicatele până se găseşte o soluţie. (...) Nu cred că se va face rotaţia în timpul unor negocieri. Este totuşi destul de complicat. Şi una, şi alta sunt proceduri complicate. Se pot lua pe rând", a spus şeful statului.
Acest lucru înseamnă că vom avea o amânare a rocadei, până când greva se va încheia. Sindicatele spun că greva nu se va încheia până nu vor vedea măsuri concrete, conforme cu cerințele acestora.
Inițial, actualul premier anunțase că își va depune vineri mandatul de premier.
Cu o zi în urmă președintele anunța că vrea ca noul guvern să se instaleze până pe 30 mai. ”Această rotație trebuie să se desfășoare rapid, corect, <sticlă>”. Iohannis sublinia că rocada guvernamentală trebuie să se realizeze conform calendarului stabilit prin protocol, până la 1 iunie.
”Calendarul inițial al rotației poate fi respectat. Vineri ar începe procedura și în varianta optimală s-ar putea încheia pe 30 mai. Aceste chestiuni le-am spus celor din PNL, i-am rugat să trateze negocierile cu toată seriozitatea. Numai de instabilitate și certuri politice nu avem nevoie”, a declarat miercuri șeful statului.
Klaus Iohannis despre rotativa guvernamentală: Rrebuie să se desfășoare ”sticlă”
Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că, în opinia sa, calendarul iniţial al rocadei guvernamentale poate fi respectat şi, "în varianta optimală", se va încheia pe 30 mai.
"După părerea mea, calendarul iniţial (...) poate fi respectat. Vineri ar începe procedura şi în varianta optimală ea s-ar putea încheia pe 30 mai. Aceste chestiuni le-am spus şi celor din PNL.
I-am rugat să trateze negocierile în coaliţie şi cu greviştii cu toată seriozitatea, să fie o parte relevantă în păstrarea stabilităţii guvernării, stabilitatea generală în România, fiindcă numai de instabilitate şi de certuri politice nu avem nevoie", a afirmat şeful statului, la Palatul Cotroceni.
”Vineri este ziua în care îmi voi depune mandatul. Am avut întâlniri cu conducerea sindicatelor din educație. În această după-amiază o să avem o altă întâlnire și cred că împreună vom conveni asupra unei soluții.
Am avut un dialog deschis, îl vom avea în continuare și considerăm că problemele cadrelor didactice sunt îndreptățite, dar împreună, așa cum am procedat în zilele trecute, inclusiv ieri, și sunt convins că și astăzi, prin dialog deschis, prin înțelegerea contextului și prin înțelegerea pașilor pe îi avem de făcut în continuare pentru a asigura guvernarea și stabilitatea țării, vom ajunge la un rezultat astfel încât copiii și părinții să nu fie victimele acestui demers”, a transmis Nicolae Ciucă.
Nicolae Ciucă, despre posibilitatea de a rămâne în Guvern
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că până luni va reveni cu o decizie în legătură cu posibilitatea de a rămâne în guvern, după depunerea mandatului de premier.
”Se consumă ziua de vineri și voi lua o decizie. Până luni voi lua o decizie. Există în momentul de față discuții, negocieri, astfel încât fie există varianta protocolului, fie negocieri și reasumare de ministere, la nivelul fiecărui partid.
Încă negociem. Decizia luată e ca viitorul guvern să aibă 18 ministere”, a mai spus Nicolae Ciucă.
Surse: Iohannis ar putea chema liderii coaliției la consultări, la finalul săptămânii
Calendarul privind învestirea noului guvern va fi accelerată.
Din informațiile Euronews, sâmbătă vor avea loc deja consultări la Palatul Cotroceni cu partidele și, cel mai probabil, va fi desemnat și candidatul la funcția de prim-ministru, în persoana lui Marcel Ciolacu, președintele PSD.
Nicolae Ciucă spunea e că stabilit faptul că se va pleca de la reducerea numărului de ministere (18), ceea ce înseamnă că protocolul dintre PNL și PSD, încheiat la formarea coaliției, nu va mai fi respectat. Negocierile vor fi pe sistemul de trageri, adică fiecare partid pe rând își va alege ministerele pe care le dorește. Prima opțiune va aparține PSD.
Potrivit surselor Euronews, PSD ar putea opta pentru ministerul Transporturilor. A doua opțiune va fi la PNL, care ar putea opta pentru ministerul Dezvoltării. Discuțiile cu UDMR vor continua, în ideea dacă maghiarii vor accepta sau nu să rămână în guvern, fără ministerul Dezvoltării. Li s-a oferit ministerul Fondurilor Europene. Rămâne de văzut dacă acceptă acest lucru.
Săptămâna viitoare, luni, cel mai probabil, vor fi audiați miniștrii în parlament, iar până pe 31 mai Guvernul ar trebui să fie deja votat în forul legislativ și să depună mandatul la Palatul Cotroceni, astfel încât de la 1 iunie să-și poată prelua guvernarea noul executiv, condus de liderul PSD Marcel Ciolacu.
Pe parcursul weekendului, vor fi ultimele discuții și negocieri cu privire la împărțirea ministerelor.