UPDATE 21:00
Dragoș Pîslaru, europarlamentar în cadrul partidului Renew Europe, fost ministru al Muncii în Guvernul condus de Dacian Cioloș, a fost invitat în cadrul emisiunii „Bună seara, România!”, unde a vorbit despre decizia de a demisiona din USR.
„Crearea noului partid REPER nu pleacă atât de mult din ideea de a rupe ceva sau de a arăta o rebeliune în cadrul USR. Vine din necesitatea de putea să asigurăm oamenii care-și doresc o politică matură, o politică fără scandaluri, o politică în care să ai transparență. Momentul în care ne-am dat seama că va fi foarte complicat, în interiorul USR, de a promova o politică moderată și matură a fost cel în care Dacian Cioloș a venit cu o propunere de deschidere a partidului, de transparentizare, care să permită un alt mod de a lucra în interiorul partidului, care a fost respinsă în mod direct de o majoritate din Biroul Național. (...) Iată că suntem puși acum într-o situație, ca după câteva luni de zile să fim nevoiți să ieșim din partid, pentru că energia unui om politic nu trebuie să se consume pe războaie sterile în interiorul partidului”, a declarat Dragoș Pîslaru.
Dragoș Pîslaru a precizat că ruptura de USR nu a avut loc „pentru funcții”. Legat de posibilul val de demisii din cadrul USR, europarlamentarul a declarat că scopul noii formațiuni politice nu este acela de a destrăma partidul din care a făcut parte.
„Scopul nostru nu este să rupem USR-ul. Evident, că dacă sunt colegi în USR care doresc să ne urmeze vor găsi un mediu fertil pentru a-și putea exprima competențele. Pe de altă parte, cei care doresc să rămână în USR, foarte bine, și sper că vor avea succes în tot ceea ce vor face. Dar ceea ce mi se pare mie important este deschiderea noastră către societatea civilă, către mediul de afaceri, către oamenii care încă nu au încredere în politică”, a adăugat Dragoș Pîslaru.
UPDATE 16:45
Fostul președinte al USR, Dan Barna, a reacționat la înființarea partidului REPER, printr-o postare ironică pe Facebook
UPDATE 16:35
„Am decis să plec din USR. O spun cu părere de rău pentru că aveam mari speranțe legate de evoluția USR, mai ales după fuziune. Speram să ajungem să ne echilibrăm unii pe alții și să trecem de la un partid anti-sistem, oarecum radicalizat, la un partid al construcției pentru oameni, al empatiei și maturității politice. Nu a fost să fie așa și îmi asum și eu acest eșec al fuziunii”, a scris, pe Facebook, Dragoș Pîslaru.
UPDATE 16:20
Prima reacție din USR a venit chiar de la președintele interimar, Cătălin Drulă.
„Plecarea oricărui coleg este regretabilă, dar a lui Dacian Cioloș poate un pic mai mult pentru că încalcă o promisiune făcută românilor în ultimii trei ani. Ne-am unit și mergem la victorie, spunea sloganul din 2019, pe care atâția colegi din USR și PLUS îl respectă zi de zi prin munca lor în acest proiect unic.
Mărturisesc că este de neînțeles politic acest gest. Suntem într-un moment critic pentru România. USR este Opoziția democratică, cea care luptă pentru modernizarea României cu colosul sistemului PSD-PNL. Numai de spargere și fragmentare nu e nevoie când e atât de muncă în lupta care contează
România nu are nevoie de proiecte politice pe persoană fizică, de orgolii și vanități. USR este o instituție solidă, instituția liberalismului democratic modernizator din România, care va dăinui dincolo de numele unei persoane sau a alteia”, a spus Cătălin Drulă .
Dacian Cioloș și alți patru europarlamentari - Ramona Strugariu, Dragoș Pîslaru, Alin Mituța, Dragoș Tudorache - au renunțat la calitatea de membru USR.
”Din păcate, conducerea actuală a USR a îndepărtat partidul treptat, dar sigur de valorile și promisiunile cu care noi, eurodeputații aleși pe lista Alianței 2020 USR PLUS, am cerut și obținut votul a două milioane de cetățeni români în campania electorală din 2019.
Nu vedem la conducerea USR nici dorința, nici maturitatea de a accepta greșelile trecutului și de a schimba o direcție care duce partidul spre irelevanță politică. Nu mai girăm refuzul de a atrage şi promova competențe (oameni și idei) și de a dezvolta organizația. Vedem un cerc restrâns de membri care își consolidează puterea internă prin mijloace politice neconforme cu valorile noastre și ale electoratului reformist din România. Acest electorat aşteaptă răspunsuri”, susțin cei cinci europarlamentari într-o declarație comună.
Grupul celor cinci
Cei cinci europarlamentari declanșează azi înființarea partidului REPER - Reînnoim Proiectul European al României - o nouă inițiativă politică de dialog și interacțiune cu societatea și comunitatea de afaceri, care să adune resurse umane și soluții pentru crizele și provocările reale actuale din societatea românească: costul și calitatea vieții, securitatea energetică şi alimentară, statul de drept şi respectul pentru justiție, transformarea climatică și digitală.
Cei cinci europarlamentari rămân afiliați grupului Renew Europe din Parlamentul European.