Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. Doar zece din copiii cu intoxicație alimentară din Mehedinți rămân internați. Li s-a făcut rău de la produsele din programul ”Masa Caldă”

Un număr de 77 de copii şi doi adulţi din patru localităţi din judeţul Mehedinţi (Almăjel, Oprişor, Salcia şi Ştircoviţa) au avut nevoie de asistenţă medicală în urma unei toxiinfecţii alimentare pentru care a fost activat și Planul Roşu de intervenţie.

Din numărul total de copii și doi părinți cu intoxicație alimentară, doar zece au mai rămas internați la Spitalul de Urgență Mehedinți.

20/09/2024 , 11:24

10 copii cu intoxicație alimentară rămân internați

Copiilor li s-ar fi făcut rău după ce au mâncat la școală produse livrate prin programul „Masa caldă”.

Direcția de Sănătate publică a început o anchetă epidemiologică preliminară.

”Cei zece copii care au rămas internați, sunt stabili, probabil vor fi externati astăzi, cel tâziu mâine. În acest moment sunt în curs de analizate probele la DSP și noi.”

Potrivit Direcției de Sănătate Publică Mehedinți au fost începute controale atât la firma de catering care a livrat pastele, cât și școlile în care au mâncat copiii.

19/09/2024 , 20:44

Planul Roșu dezactivat în Mehedinți. 77 de elevi au primit îngrijiri medicale

Începând cu ora 19:20, Planul Roșu a fost dezactivat la nivelul ISU Mehedinți. Un total de 79 de persoane, dintre care 77 de minori și 2 adulți, au fost transportați la Unitatea de Primiri Urgențe din Drobeta Turnu Severin pentru evaluare și îngrijiri medicale. Autoritățile continuă să monitorizeze situația și să asigure asistența necesară celor afectați.

„La Spitalul Județean de Urgență Drobeta Turnu Severin s-au prezentat 79 de persoane cu grețuri, vărsături și astenie, 4 persoane la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Craiova și 7 persoane la Spitalul Municipal Băilești. Formele de boală sunt ușoare și medii. În urma evaluării medicale, 26 dintre pacienți au fost externați, iar alți bolnavi urmează să fie externați în această seară.

Sursa posibilă a toxiinfecției sunt preparatele alimentare furnizate în școli de către o firmă de catering.

Direcția de Sănătate Publică Mehedinți a informat DSVSA Mehedinți cu privire la suspiciunea de toxiinfecție alimentară, precum și prestatorul de servicii. Au fost inițiate controale atât la firma de catering, cât și în unitățile de învățământ unde s-a servit meniul. Au fost recoltate probe alimentare, precum si probe biologice de la pacienți.

Vom reveni cu informații suplimentare privind rezultatele anchetei epidemiologice”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.

19/09/2024 , 19:30

Numărul copiilor cu toxiinfecţie alimentară a ajuns la 72 şi este în creştere. Toţi au consumat paste la şcoală

Numărul copiilor din judeţul Mehedinţi care au ajuns, joi, la spital cu toxiinfecţie alimentară, toţi după ce au consumat paste la şcoală, este în continuă creştere, până în acest moment ajungând la 72.

La spital au ajuns şi câţiva părinţi care au mâncat din pastele pe care unii copii le-au dus acasă.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Mehedinţi, Zenaida Jugravu, toţi copiii sunt stabili, dar cu simptomatologie de gastroenterocolită, cu dureri abdominale, greaţă, vărsături, scaune diareice, tegumente palide. Toţi au fost transportaţi la spitalul din Drobeta Turnu Severin.

"În momentul de faţă sunt 72 de copii centralizaţi de Serviciul de Ambulanţă Mehedinţi şi ISU, iar activitatea este în desfăşurare, fiind în continuare solicitări. Cazurile sunt de toxiinfecţie alimentară la Almăjel, Oprişor, Salcia şi Ştircoviţa, dar am avut solicitări şi la Schela. Unii au ajuns şi cu maşinile proprii la spital. Toţi copiii sunt stabili, dar cu simptomatologie de gastroenterocolită, cu dureri abdominale, greaţă, vărsături, scaune diareice, tegumente palide. Toţi au consumat astăzi paste la şcoală. Am avut şi adulţi, pentru că unii copii nu au mâncat la şcoală şi au dus caserola acasă şi au mâncat şi părinţii. Chiar acum am transportat un tătic de 34 de ani de la Almăjel cu colică abdominală, greaţă, vărsături, scaune diareice. Încă se mai sună la ambulanţă", a declarat, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al SAJ Mehedinţi.

A fost activat planul roșu de interveție

Autoritățile medicale au activat planul roșu și au mobilizat toate resursele disponibile. Au fost chemați de urgență pediatri, specialiști în boli infecțioase, medici de terapie intensivă și din alte specialități pentru a asigura tratamentul prompt și corespunzător al micuților.

Copiii au fost repartizați în saloanele de tratament, unde au început imediat să primească îngrijiri medicale. Medicii îi vor monitoriza atent în următoarele ore pentru a evalua răspunsul la tratamentul inițial și pentru a decide dacă pot fi externați sau dacă vor rămâne internați pentru o supraveghere mai îndelungată.

Deși simptomele prezentate de copii sunt caracteristice unei toxiinfecții alimentare, confirmarea oficială va veni doar după ce rezultatele examenelor de laborator vor fi disponibile. Medicii rămân precauți, dar au aplicat deja tratamente specifice pentru a stabiliza pacienții până la confirmarea diagnosticului.

Potrivit unor surse, copiii care au manifestat simptome de toxiinfecție alimentară ar fi consumat produse din cadrul programului „Masa Caldă”. După apariția simptomelor, cei afectați au fost transportați de urgență la Spitalul Județean, unde sunt evaluați de echipele medicale. În acest moment, nu se cunoaște cu exactitate câți dintre aceștia au fost deja internați.

În paralel, Direcția Sanitar-Veterinară (DSV) a prelevat probe alimentare pentru a stabili dacă mâncarea consumată în cadrul programului este sursa intoxicației.

Pe lângă elevii afectați și alți doi adulți suferă de aceleași dureri, una dintre aceste persoane este o educatoare, iar cealaltă persoană nu a fost identificată public până acum.

70 de elevi din patru localități se simt rău și au simptome de toxiinfecție alimentară

Numărul copiilor care prezintă simptome de toxiinfecție alimentară a crescut la 70, cărora li se adaugă doi adulți. Nu sunt detalii despre starea lor de sănătate și nici informații despre cauza intoxicației, potrivit IGSU.

Autoritățile au solicitat două autospeciale de transport victime multiple de la ISU Dolj și ISU Gorj și un microbuz de la ISU Caraș-Severin. În acest moment, intervin cinci echipaje SMURD, două autospeciale de transport personal și victime multiple, șase ambulanțe SAJ și un microbuz școlar.

Incidentul este în desfășurare, iar autoritățile medicale și echipele de intervenție sunt în alertă maximă, acționând cu toate resursele disponibile.

Deocamdată, nu există detalii suplimentare despre starea pacienților sau cauzele exacte ale intoxicației. Investigațiile pentru a determina sursa incidentului sunt în desfășurare, însă prioritatea rămâne tratarea victimelor.

Forțele mobilizate pentru intervenție

Pentru gestionarea situației și transportul victimelor către unitățile medicale, au fost mobilizate mai multe echipaje din diferite județe:

  • Două autospeciale de transport victime multiple de la ISU Dolj și ISU Gorj.
  • Un microbuz de la ISU Caraș-Severin.
  • Cinci echipaje SMURD, șase ambulanțe SAJ și un microbuz școlar sunt deja pe teren pentru a acorda primul ajutor și pentru a transporta victimele.

În plus, sunt așteptate și alte echipaje pentru a sprijini intervenția:

  • Două autospeciale de transport personal și victime multiple cu paramedici și un microbuz de la ISU Caraș-Severin.
  • Alte două autospeciale de transport de la ISU Dolj.
  • O autospecială de la ISU Gorj și două echipaje de prim ajutor din aceeași zonă.

*Știre inițială

53 de copii din patru localități din Mehedinți au stări de rău și simptome de toxiinfecție alimentară. Autoritățile au activat planul Roșu de intervenție, a transmis Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat că la nivelul județului Mehedinți a fost activat Planul Roșu de urgență. Printr-un apel la 112, a fost semnalat faptul că mai mulți copii din localitățile Almăjel, Oprișor, Salcia și Ștircovița prezintă simptome de toxiinfecție alimentară.

Copiii au vârste cuprinse între 5 și 14 ani, iar în afară de elevi, și un adult a avut nevoie de asistență medicală, transmite ISU Mehedinți, potrivit Agerpres.

La această oră, mai multe echipaje de prim ajutor intervin la fața locului. Deocamdată, nu este clar de ce li s-a făcut rău elevilor.

Taguri

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE