Bogdan Toma, ofițer al Departamentului pentru Situații de Urgență, se numără printre salvatorii români trimiși în Turcia pentru a ajuta la găsirea supraviețuitorilor cutremurelor. În interviul acordat Euronews România, a mărturisit că a fost surprins de „umanitatea ieșită din comun” a turcilor, care, chiar dacă au rămas fără un acoperiș deasupra capului, vin și oferă salvatorilor „o bucată de pâine sau un pahar cu apă”.
Ofițerul DSU se află în misiune alături de salvatorii români care intervin în orașul turc Antakya, unde zeci de clădiri au distruse în urma cutremurului puternic produs luni. În interviul acordat jurnalistei Maria Moiș, Bogdan Toma a explicat că astăzi nu au fost depistate persoane care să mai fie în viață.
„Intervenim atât cu câini de căutare-salvare care dau semnale doar în momentele în care persoana prinsă sub dărâmături este în viață. Dacă persoana nu este în viață, câinii nu vor semnala prezența.
Totodată, avem și echipamente specifice de intervenție. Vorbim de camere telescopice, atât cu microfon cât și difuzoare, în eventualitatea în care găsim o persoană să putem comunica cu aceasta, dar și senzori de detectare a mișcărilor în cazul în care persoanele prinse sub dărâmături vor folosi anumite obiecte pentru a-și face simțită prezența acolo.
Colegii mei efectuează recunoașteri în zonele afectate. Practic, merg alături de omologii turci și caută persoane”, a declarat Bogdan Toma, purtător de cuvânt al misiunii DSU trimise în Turcia.
Salvator român, trimis în Turcia. „Este o luptă pe care o ducem nonstop”
Reprezentantul DSU a mărturisit că este o misiune contracronometru deoarece șansele ca oamenii să fie găsiți în viață scad de la o oră la alta.
„Nu au haine pe cei ca să reziste temperaturilor care noaptea ajung și la minus 4-5 grade. Din discuțiile pe care le-am avut cu colegii și din experiența pe care ei o au, ce trece de 72 de ore, sunt slabe șanse ca persoanele să mai fie în viață, dar tragem speranță că vor mai găsi.
Au existat și situații în care au fost găsite și după mai multe zile persoane în viață, ceea ce ne dorim și noi să se întâmple.
Este o luptă pe care o ducem nonstop. Nu ne oprim deloc”, a mai spus Bogdan Toma, pentru Euronews România.
Reprezentant DSU: „Proporțiile dezastrului sunt uimitoare”
De asemenea, purtătorul de cuvânt al misiunii DSU trimise în Turcia a mărturisit că „proporțiile dezastrului sunt uimitoare”
„Nu se așteptau la așa ceva. Proporțiile dezastrului sunt uimitoare. Nici, din experiența acumulată, nu s-au mai întâlnit cu așa ceva.
Mergi în recunoaștere și vezi familii care au pierdut totul, atât persoane dragi, copii, dar și acoperișul de deasupra capului. Totuși, stau acolo, dau dovadă de o umanitate ieșită din comun.
Vin și ne întreabă dacă avem nevoie de ceva, de apă. Din puținul pe care-l mai au și ei, având în vedere că nu mai au o locuință, vin și ne oferă o bucată de pâine sau un pahar cu apă.
Este momentul în care simțim că suntem alături de semenii noștri și este unul dintre momentele care ne dă mai multă putere de muncă. Ne face să înțeleg că munca pe care o depunem nu este în zadar”, a concluzionat el.
Un cutremur puternic cu magnitudinea de 7,7 a lovit luni dimineață sud-estul Turciei și Siria, potrivit AFAD (Organizația de gestionare a dezastrelor și a situațiilor de urgență din Turcia). Un al doilea seism, de 7,6, a avut loc câteva ore mai târziu. Numărul deceselor confirmate depășește 20.000, iar numărul răniților depășește 60.000 numai în Turcia, potrivit AP.