Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Lungul drum al sacilor cu buletine de vot. Cum sunt sunt centralizate și numărate voturile la alegeri

În timp ce câștigătorii și-au petrecut noaptea sărbătorind rezultate exit-pollurilor, alții au stat până în zori să numere voturi. Cele 5 buletine de vot au însemnat mai multă muncă pentru desemnații din birourile electorale. Drept urmare, birourile de circumscripție au început să se aglomereze abia spre dimineață.

Buletinul de vot parcurge un drum lung din urnă până în baza de date a BEC. Mai întâi, voturile sunt numărate la nivelul fiecărei secții, iar apoi sacii cu buletinele de vot sunt transportați la birouri de circumscripție electorală, sub supravegherea autorităților.

”A fost obositor având în vedere comasarea alegerilor. Am închis secția de votare la 22:00 și practic n-am mai avut coadă de așteptare și numărătoarea efectiv pot să zic până la două și jumătate. Nici nu știu cât e ceasul acum, stai, este 3:00”, a precizat un membru al unei secții de votare. 

Numărarea voturilor nu a fost fără incidente.

”Pe listele celor care nu trebuiau să voteze am avut doi - Polonia și Franța. Am avut pe complementare și listă la liste permanente scria pentru alegătorii locali și pentru europarlamentari. Aici a fost o mică inadvertență”, a mai explicat o membră a unei secții de votare. 

Ce trebuia să fie o procedură scurtă, s-a transformat într-o noapte albă. În Sectorul 6, la ora 5:00 dimineața, membrii secțiilor de votare încă așteptau la rând pentru a preda sacii cu buletine. Și în multe dintre secții, voturile nu erau încă numărate. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE