Președintele Klaus Iohannis s-a adresat, miercuri, plenului Parlamentului European, reunit la Strasbourg. Șeful statului a prezentat soluțiile sale la principalele provocări cu care se confruntă Uniunea Europeană, în contextul anului electoral 2024.
Klaus Iohannis: ”Uniunea Europeană rămâne, prin excelență, un spațiu al liberei circulații”
Klaus Iohannis a reiterat că efectele pandemiei COVID, războiul Rusiei din Ucraina și conflictul din Orientul Mijlociu au testat capacitatea de răspuns a Uniunii Europene. De asemenea, șeful statului a punctat că, după ridicarea controalelor la frontierele aeriene și maritime ”trebuie urmată, în mod firesc, în cel mai scurt timp, de eliminarea controalelor de la frontierele terestre”.
”Efectele pandemiei, războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, conflictul din Orientul Mijlociu – toate acestea sunt numai câteva dintre evoluțiile dramatice care ne-au testat în ultimii ani nu doar capacitatea de răspuns, ci și atașamentul nostru sincer față de Uniune și față de valorile și principiile care ne țin împreună”, a precizat Klaus Iohannis.
Iohannis: România este unul dintre cele mai bune exemple ale puterii transformatoare a Uniunii Europene
”Țara mea este probabil unul dintre cele mai bune exemple ale puterii transformatoare a Uniunii Europene. Aderarea ne-a adus beneficii indiscutabile și dintre cele mai concrete. Fondurile europene intrate în România de la momentul aderării ne-au permis să realizăm proiecte esențiale de infrastructură. Peste 600.000 de tineri români au participat la programul Erasmus, însușindu-și astfel modul de viață european.
Uniunea înseamnă un spațiu al siguranței, al protecției, al prosperității și al diversității”, a spus Klaus Iohannis.
”Uniunea Europeană rămâne, prin excelență, un spațiu al liberei circulații”
”Uniunea Europeană rămâne, prin excelență, un spațiu al liberei circulații. Ridicarea, în martie, a controalelor la frontierele aeriene și maritime trebuie urmată, în mod firesc, în cel mai scurt timp, de eliminarea controalelor de la frontierele terestre. Doar astfel vom avea reflectarea corectă și concretă a contribuției pe care România o aduce la consolidarea securității întregii Uniuni”, a punctat președintele României.
”România de astăzi este un promotor puternic al acțiunii coordonate”
”Proiectul european necesită, zi de zi, atenție, efort, răbdare și onestitate, dacă vrem să trăim liberi, într-o Europă unită și prosperă.
România de astăzi este un promotor puternic al acțiunii coordonate, în spiritul valorilor europene.
Avem responsabilitatea de a susține o Europă care duce mai departe aceste principii şi valori, inclusiv către prietenii noștri din vecinătatea europeană care au ales modelul nostru de democrație și dezvoltare.
Iar o etapă-cheie a acestui proces o reprezintă alegerile europene. Prioritățile pe care le vom defini împreună după aceste alegeri vor trebui să ne ajute să răspundem pragmatic la provocările prezentului şi să ne pregătească mai bine pentru viitor”, a concluzionat Iohannis.
Știrea inițială:
Klaus Iohannis a fost invitat de preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, să participe la dezbaterea ”This is Europe”.
”Invitaţia transmisă preşedintelui Klaus Iohannis de a se adresa plenului Parlamentului European, într-un an crucial pentru viitorul Uniunii, inclusiv din perspectiva alegerilor europarlamentare şi a deciziilor majore care vor fi luate în următoarea perioadă, reflectă aprecierea legislativului european pentru rolul activ şi constructiv al preşedintelui României şi al ţării noastre de promotor al unui proiect european coeziv, solid, transparent şi aproape de cetăţean", a transmis Administraţia Prezidenţială, potrivit Agerpres.
- Klaus Iohannis vrea comasarea alegerilor: Patru rânduri de alegeri, într-o jumătate de an, foarte greu de gestionat
- INSCOP: Mircea Geoană, politicianul în care românii au cea mai multă încredere
- Klaus Iohannis, gafă după o absență îndelungată. Președintele a pronunțat greșit numele unui stat în primul discurs din 2024
Klaus Iohannis, întâlnire cu președintele Parlamentului European
În plenul Parlamentului European, președintele României va prezenta viziunea sa asupra soluțiilor la principalele provocări cu care se confruntă în prezent Uniunea Europeană. Klaus Iohannis va vorbi despre demersurile comune care trebuie întreprinse pentru a apăra și promova interesele cetățenilor europeni, notează sursa citată.
Iohannis va avea şi consultări cu preşedintele Parlamentului European pe teme de actualitate de pe agenda UE şi privind priorităţile pentru anul 2024, a mai precizat Administraţia Prezidenţială.
Cei doi oficiali vor avea convorbiri tete-a-tete şi vor susţine declaraţii de presă comune. Şeful statului va avea şi o întrevedere cu europarlamentarii români.
Dezbaterea la care participă Iohannis, demarată pe fondul războiului din Ucraina
Seria de dezbateri "This is Europe" din cadrul Parlamentului European a fost demarată în 2022, la scurt timp după declanşarea războiului împotriva Ucrainei. În perioada 2022 - 2023, s-au desfăşurat 12 astfel de reuniuni cu lideri europeni, scopul fiind acela de a reafirma valorile europene şi unitatea, de a consolida dezbaterea democratică pe teme de actualitate şi de a genera o viziune consistentă privind viitorul proiectului european.
În octombrie 2018, preşedintele României a susţinut un discurs în cadrul dezbaterii din plenul Parlamentului European privind viitorul Europei.