Președintele Klaus Iohannis a ajuns astăzi în insula exotică Zanzibar, în a patra zi a turneului din Africa.
Deși Produsul Intern Brut al Tanzaniei este de patru ori mai mic decât al nostru, șeful statului îi încurajează pe români să investească în continuare în regiunea autonomă Zanzibar. Și nu doar pe piața hotelieră.
Mesajul transmis de Klaus Iohannis în Zanzibar
Într-o alocuțiune susținută cu prilejul dejunului oficial găzduit de Președintele Zanzibarului, Hussein Mwinyi, la State House, Klaus Iohannis a vorbit despre investițiile făcute de români în zonă.
"Recent, Zanzibar a ajuns pe lista investitorilor și companiilor din România. Unul dintre motivele pentru care mă aflu aici este acela de a încuraja dezvoltarea relației economice România-Tanzania, susțin inclusiv apariția unor afaceri noi în zonă.
Tot mai mulți cetățeni români aleg să vină aici pentru a vedea minunățiile naturale din Zanzibar. Ei sunt primiți foarte bine aici.
Cred că putem explora și mai mult ideea de a include companii din România în inițiativa Silicon Zanzibar", a transmis Iohannis, din Zanzibar.
I expressed today in the dialogue with President of Zanzibar @DrHmwinyi the need for an enhanced political & economic cooperation, including in the sectoral fields with untapped potential that could bring added value to the 🇷🇴-🇹🇿bilateral relations. pic.twitter.com/iMKO2RCmiS
— Klaus Iohannis (@KlausIohannis) November 18, 2023
Ce este “Silicon Zanzibar”
Autoritățile locale vor să pună bazele unui uriaș centru IT chiar pe insulă, în Fumba Town. Planul ar fi ca în următorii zece ani să fie atrase aici cât mai multe companii tech din restul Africii sau chiar din afara continentului.
Companiile care își vor deschide birouri în noul centru IT denumit Silicon Zanzibar, după celebrul Silicon Valley, vor fi scutite de impozitul pe profit. Asta cel puțin până în 2032. Până în acest moment o singură companie importantă din Africa a decis să deschidă un hub regional în Fumba Town. Oferta autorităților locale rămâne deschisă.
Piața IT din România a ajuns în 2022 la o valoare de 9 miliarde de euro, iar până în 2025 ar putea ajunge chiar la 12 miliarde. Sectorul IT a ajuns să reprezinte aproape 7% din PIB-ul țării noastre.
Recent, angajații din acest sector au rămas fără o facilitate fiscală. A fost introdus impozitul pe venit pentru cei care câștigă mai mult de 10.000 de lei brut pe lună. Măsură a fost inclusă în pachetul-mamut de măsuri fiscale prin care Guvernul de la București încearcă să reducă deficitul bugetar.