Figura Sfântului a devenit pentru băștinași un simbol al luptei anticolonialiste, iar statuia lui Ioan Botezătorul, împodobită cu flori și frunze de palmier, este purtată pe străzi în sunet de tobe și maracas.
Sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul din orașul venezuelean Curiepe este un melanj între tradițiile catolice și cele ale sclavilor aduși aici în perioada colonială. Băștinașii din Curiepe sunt mândri că mica lor localitate a fost prima așezare a oamenilor liberi, un caz rar de auto-guvernare într-o regiune dominată de coloniștii spanioli.
Credincioșii se roagă pentru ajutorul Sfântului
Statuia cu fața imberbă a Sfântului Ioan Botezătorul este plasată pe o structură de lemn și purtată prin tot orașul. Descendenții sclavilor au o viziune diferită privind gusturile sfântului față de cea consacrată de Biserica Catolică.
Ei spun că Ioan Botezătorul este tânăr, îi place mâncarea bună, femeile și muzica. Băștinașii cred cu tărie că micul Sfânt face minuni și îl răsplătesc cu ce au prin casă: bucăți de pâine, frunze de palmier și flori. Sărbătoarea atrage vizitatori inclusiv din capitala Caracas.
Credincioșii se roagă pentru ajutorul Sfântului, iar când dorințele lor sunt împlinite îi mulțumesc în diferite feluri: așază lumânări la picoarele statuii, îi compun cântece noi sau se îmbracă foarte elegant. Pentru că, așa cum spun locuitorii din Curiepe, dacă Sfântul are, îți dă și ție.