Foamete în Gaza. Cele mai multe familii își permit doar un singur fel de mâncare, dar nu zilnic

Palestinienii din Fâșia Gaza așteaptă cu înfrigurare alimentele care cad din cer, aruncate din avioane. Este de multe ori singura sursă de hrană pentru sutele de mii de refugiați îngrămădiți în tabere insalubre. Mâncarea a devenit atât de scumpă în Gaza încât sunt mulți palestinieni care nu mănâncă în fiecare zi.

Unii palestinieni spun că supraviețuiesc cu pâine veche și sfărâmicioasă, cu conserve de fasole rece din lipsă de gaz pentru gătit sau cu orice pot obține în zilele în care ajung suficient de devreme pentru a găsi ceva în bucătăriile caritabile.

 Amani al-Nabahin, refugiată din Bureij: „Astăzi am mâncat mujaddara (mâncare de linte și orez). Iată, am primit de la  bucătăria unei organizații de caritate. Dacă există o bucătărie de caritate, putem mânca. Dacă nu, rămânem flămânzi. Nu am făină sau altă mâncare.” 

Alte familii din Gaza se mulțumesc cu câteva bucăți de pâine înmuiate în dukkah, un condiment popular în Orientul Mijlociu. Oamenii raționalizează pâinea la o îmbucătură, o dată pe zi la prânz. Nimic altceva toată ziua.

Alia Hanani, refugiată din Rafah: „Ce am mâncat? Fiecare persoană primește o mușcătură de pâine cu puțin duqqa (amestec de legume, mirodenii și nuci) o dată pe zi, la prânz. Nu există cină sau mic dejun.”

Gazul pentru gătit este rar, legumele sunt scumpe, iar carnea aproape că a dispărut din piețe. Un singur bol de vinete înăbușite în suc de roșii trebuie să ajungă unei familii de șase persoane. Oamenii îi spun tocană, dar este un ecou palid al felului de mâncare parfumat din carne și legume care umplea cândva bucătăriile din Gaza cu aroma sa.

Sally Muzhed, refugiată din Deir al-Balah:Astăzi am mâncat tocană de vinete la prânz. Mâncăm acest aliment destul de des, dar nu în fiecare zi. Copiii sunt mereu flămânzi. Mâine nu vom avea nimic de mâncare.”

Cu puțina mâncare care intră în Gaza luată de palestinienii disperați sau furată de bande și revândută la prețuri exorbitante, palestinienii din gaza sunt forțați să improvizeze. Ei reinventează alimentele de bază palestiniene cu puținele ingrediente pe care le pot lua din camioane, din coletele lansate din avion sau cumpărate de la piață. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE