O explozie s-a produs miercuri dimineață la bordul unei nave civile, aflată în rada Portului Sulina. Garda de Coastă și Poliția de Frontieră au fost alertate de membrii echipajului care au cerut de urgență ajutor.
Deflagrația s-a produs la aproape șapte mile marine de est de Sulina, la bordul unei nave de marfă sub pavilion Togo, la bordul căreia se află 12 persoane.
”În data de 20.09.2023, la ora 06.50, urmare a unui mesaj de urgență “MAYDAY”, transmis in CH 16 VHF, de către o nava comercială prin care informează ca a avut loc o explozie la bord, M.R.C.C a declanșat o operațiune S.A.R. pentru salvarea echipajului acesteia.
La acțiunea de salvare a participat un mijloc de mobilitate din cadrul Gărzii de Coastă și o nava specializată SAR din cadrul ARSVOM”, a anunțat Garda de Coastă.
Cei 12 membri ai echipajului, transportați Spitalului Judeţean din Tulcea
Toți membrii echipajului au fost transportați în portul Sulina, la bordul navei ARSVOM.
”La bordul navei tip general cargo- SEAMA, sub pavilion Togo, echipajul format 12 persoane, a necesitat evacuare de la bord.
Preluarea echipajului s-a efectuat în intervalul 07:20- 07:30 și au fost predați în siguranță către echipajul de ambulanță din Portul Sulina, la ora 08:25”, au transmis Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare (ARSVOM).
Potrivit Agerpres, căpitanul şef al Căpităniei Zonale a Portului Tulcea, Dan Ichim, a declarat că, la solicitarea comandantului vasului, toţi cei 12 membri ai echipajului au fost aduşi în Portul Sulina şi sunt evaluaţi din punct de vedere medical.
"Deocamdată, nu se cunosc cauzele exploziei. Căpitănia Portului Tulcea a început ancheta pentru stabilirea cauzelor naufragiului. Dacă explozia a fost din cauza unei mine rămâne să stabilească Ministerul Apărării", a precizat Dan Ichim, conform sursei citate.
Unul dintre cei 12 marinari se află în continuare sub supraveghere medicală la Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) din Sulina a Spitalului Judeţean din Tulcea.
Potrivit Agerpre, directoarea Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ), Rodica Agavriloaei, a declarat că starea celor 12 marinari de pe nava aflată sub pavilion Togo a fost evaluată de asistenta medicală a SAJ, în cazul unuia dintre ei fiind necesară încă supravegherea medicală.
"Este vorba despre un cetăţean sirian care prezintă o durere abdominală uşoară şi o contuzie la braţul drept. El rămâne în continuare în UPU", a precizat directoarea SAJ, pentru sursa citată.
Nava transporta ciment și aştepta intrarea pe canalul Bîstroe. Navigaţia pe braţul Sulina nu este afectată
Autorităţii Navale Române a precizat că nava la bordul căreia s-a produs explozia transporta ciment.
”Autoritatea Navală Română, prin intermediul MRCC a solicitat de urgenţă asistenţa navei ARSVOM SAR Ares şi a unei nave aparţinând Politiei de Frontieră pentru salvarea celor 12 membri de echipajului.
Salvatorii au ajuns imediat la locul incidentului, iar echipajul a fost preluat în siguranţă şi transportat în Portul Sulina.
Nava cargo SEAMA, ce are o lungime de 90m şi 14m lăţime este ancorată în acest moment şi se încearcă salvarea ei. Navigaţia pe braţul Sulina nu este afectată.
Nava sub pavilion Togo a ajuns în rada Portului Sulina în data de 12 septembrie şi aştepta intrarea pe canalul Bîstroe”, au precizat reprezentanții Autorităţii Navale Române.
Explozia de la bordul navei, subiectul unei anchete
În direct la Euronews România, Cosmin Dumitrache, directorul Autorităţii Navale Române, a declarat că în acest moment autoritățile nu pot confirma ipoteza potrivit căreia nava ar fi fost lovită de o mină.
”Din informațiile membrilor de echipaj a rezultat o explozie în compartimentul mașini. Până în momentul de față nu au precizat nimic că nava ar fi fost lovită de către o mină. Nu avem.
Nu avem cunoștințe despre existență un incendiu la bordul navei, în comportamentul mașină.
În momentul de față, toți cei 12 membri de echipaj se află în Portul Sulina, iar în prezent sunt luate declarații pentru a ne putea elucida asupra incidentului”, a explicat Cosmin Dumitrache, la Euronews România.
Directorul Autorității Navale Române a subliniat că nu a fost raportată ”nicio mină în zonă” în ultimele zile.
”Știți cum e, ca și ipoteză se poate lua orice variantă, dar neexistând nicio suspiciune sau nu, n-a fost raportată nicio mină în zonă în ultimele zile. Nu, nu avem cum să mergem pe această pistă.
Se va vedea corpul navei și acolo ne va spune clar dacă a fost incidentul a provenit din interior sau din exterior. Deocamdată, declarațiile echipajului nu ne-au elucidat asupra acestei probleme.
Vrem să vedem ce ne declară membrii echipajului, în special despre compartimentul mașină pentru a vede să nu fi fost o manevrare greșită a unor echipamente care au dus la o creșteri de presiuni, de exemplu, sau Doamne ferește, dacă ar fi efectuat o sudură în compartiment mașini lângă tancuri de combustibil ce ar fi putut genera această explozie. Deci, sunt mai multe variante care pot fi luate în calcul”, a mai menționat Cosmin Dumitrache.
Cercetările sunt desfășurate de către Autoritatea Navala Română.