Continuă discuțiile la Roma pentru reconstrucția Ucrainei. Guvernul de la Kiev a cerut, în primul rând, sisteme de apărare, în contextul atacurilor care s-au întețit în ultima perioadă. Despre obiectivele României la această reuniune ne-a vorbit ministrul Afacerilor Externe, Oana Țoiu, în dialog cu jurnalista Euronews România, Maria Moiș, aflată la Roma.
Ministrul de Externe, despre proiectul de reconstrucție a Ucrainei
„Noi avem obiective în acest moment conferința pentru reconstrucția Ucrainei întocmai să schimbăm această paradigmă și să asigurăm atât comunitate internațională cât și mediul de afaceri de acasă că vom fi implicați activ în proiectul de reconstrucție a Ucrainei. Există un interes ridicat în rândul mai multor sectoare fie că vorbim de energie, de sectorul construcțiilor logistic și în special competențele ridicate ale experților din România, în zona tehnologiei, a siguranței cibernetice. Toate acestea sunt lucruri pe care vrem să le punem în slujba proiectului de reconstucție a Ucrainei.
Am discutat și cu mai mulți primari care sunt prezenți aici. O parte dintre ei au deja proiecte cu companii din România. Există în paralel în România o mișcare de organizare și la nivel regional și la nivelul orașelor apropiate de graniță și asta este foarte important pentru că poți să faciliteze, mai ușor, procesul viitor de reconstrucție.
România are un rol important strategic pentru că aceste coridoare logistice necesare proiectului de reconstrucție țin și de infrastructura României și este un moment în care putem să investim mai mult în asta și în interesul național al României. Fie că vorbim de portul Constanța, de huburi logistice stabilite la graniță, fie că vorbim de o conectare mai bună la nivelul transportului rutier și a căilor ferate, inclusiv de capacitatea noastră de a duce mai departe până la capăt autostrăzile necesare. Acestea sunt proiecte importate pe care le-am prezentat și oficialilor din Comisia Europeană și în relația bilaterală cu Ucraina. E foarte important aici sprijinul pe care Ucraina îl acordă priorităților României de a se asigura că este un partener în procesul de reconstrucție.
Celelalte țări ale Uniunii Europene să poată să lucreze prin platformele lor logistice din România poate fi un scenariu de lucru care să le asigure siguranța necesară pe parcurs.
Da, au fost 10 miliarde de euro antamate pe parcursul acestei conferințe, pașii pe care îi va face în România să se asigure acces companiilor din România atât la licitații, cât și la proiecte de investiții comune și esențială este stabilirea unui cadru financiar, fie că vorbim de garanții sau de finanțare care să permită această conectare comercială mai bună.
În acest moment, România, de exemplu, a accesat deja 35 de milioane de euro din finanțări europene ca să poată să dezvolte pachete de asigurare pentru companiile din România care vor să exporte în Ucraina sau să aibă investiții comune. La fel, capacitatea noastră de a investiții comune fie pe teritoriul României, fie pe teri toriul Ucrainei, poate reprezenta și o oportunitate ca România, prin industria de apărare, de exemplu, și tehnologie, să devină furnizor pentru achizițiile mai multor state membre în pachetul „safe”.”, a declarat Oana Țoiu, ministrul de Externe.
Șase companii au participat la forumul pentru reconstrucția Ucrainei
Doar șase companii românești au participat la conferința internațională pentru reconstrucția Ucrainei. Deși și-a propus să joace un rol important în revenirea țării devastate de război, țara noastră a făcut prea puțini pași în această direcție. State precum Italia, Grecia, Cehia sau Polonia și-au adjudecat deja proiecte importante în reconstrucția Ucrainei chiar dacă războiul e departe de a se fi încheiat.
Atacurile lansate de armata rusă au distrus sau avariat mai mult de jumătate din infrastructura energetică a Ucrainei. Rețeaua de transport a fost și ea grav afectată de război. Reconstrucția țării vecine nu înseamnă însă doar lucrări de infrastructură, a explicat la Euronews România, ministrul Economiei.
Italia a profitat de statutul de gazdă a reuniunii și a semnat deja două acorduri cu partea ucraineană. Unul vizează modernizarea sistemelor de irigații din regiunea Odesa, celălalt - restaurarea patrimoniului cultural din aceeași zonă.
România a fost reprezentantă la conferința pe tema reconstrucției Ucrainei de două instituții bancare: una de stat - Exim Banca Românească și una privată - Banca Transilvania, precum și de o firmă de construcții - Erbașu SA. Aceasta din urmă este implicată în proiecte importante de infrastructură din țara noastră.
În Parlamentul European a fost creată o alianță a europarlamentarilor din Europa de Est pentru reconstrucția Ucrainei. Gheorghe Falcă este unul dintre cei care o conduc.
Guvernul României a numit un reprezentant special pentru reconstrucția Ucrainei în persoana lui Radu Oprea. A înființat o platformă pentru firmele românești care vor să participe precum și un grup interministerial. Hubul logistic a rămas la nivel de intenție.
Grecia și-a asumat deja un rol activ în reconstrucția orașului Odesa, Polonia va dezvolta un hub logistic în valoare de un milliard de euro, iar Cehia și-a propus să se implice în refacerea regiunii industriale Dnipropetrovsk.