Ecofin: România nu a luat măsuri eficiente pentru a combate deficitul excesiv după recomandările Consiliului din ianuarie 2025

România trebuie să trimită Comisiei Europene planul pentru reducerea deficitului bugetar până pe 30 iunie, au precizat surse politice pentru Euronews România. Comisia Europeană ar urma să anunțe că 15 octombrie este data limită până la care România trebuie să aibă implementate măsurile pentru reducerea deficitului bugetar.

Consiliul miniștrilor de finanțe din UE, cunoscut drept EcoFin, a avizat oficial vineri constatarea Comisiei Europene potrivit căreia țara noastră nu și-a respectat angajamentele asumate în planul fiscal.

20/06/2025 , 20:39

Ecofin: „Răspunsul României la recomandarea Consiliului din 21 ianuarie 2025 a fost insuficient”

România nu a primit de fapt nici o păsuire din partea Consiliului European, așa cum apăruseră informații. EcoFin cere României să adopte o reformă fiscală puternică, care să aducă venituri suplimentare la buget cu mult peste 1,7% din PIB în fiecare an, față de cel mult 1,3% estimat în România. Vorbim despre creșteri de taxe mai ample decât e prevăzut acum în planul fiscal, precum și o limitare a cheltuielilor mai drastică.

România nu a luat măsuri eficiente în baza recomandării Consiliului Uniunii Europene din 21 ianuarie 2025.

„Răspunsul României la recomandarea Consiliului din 21 ianuarie 2025 a fost insuficient. Cheltuielile nete au crescut mult mai rapid decât a recomandat Consiliul. Acest lucru conduce la un deficit public ridicat persistent, punând în pericol corectarea în timp util a deficitului excesiv până în 2030.

Nu există „factori relevanți” atenuanți care să fie luați în considerare în cadrul procedurii de deficit excesiv și care să modifice această evaluare, în timp ce riscurile ridicate de sustenabilitate fiscală pe termen mediu cu care se confruntă România sunt un factor agravant”, se arată în concluziile EcoFin.

Comisia Europeană estimează că România va avea un deficit bugetar de 8,6% din PIB în 2025

„Datorită ratei ridicate de creștere a cheltuielilor nete în 2024, deficitul administrației publice a României a crescut la 9,3% din PIB, de la 6,6% din PIB în 2023 și cu mult peste nivelul planificat de 7,9% din PIB notificat de România în toamna anului 2024. Previziunile Comisiei din primăvara anului 2025 prevăd o scădere a deficitului public general la 8,6% din PIB în 2025.

Scăderea proiectată a deficitului la în 2025 reflectă în principal punerea în aplicare a unui pachet de consolidare fiscală la sfârșitul anului 2024. Acest pachet a inclus o înghețare nominală a salariilor și pensiilor și unele măsuri suplimentare de creștere a veniturilor, inclusiv eliminarea facilităților fiscale acordate diferitelor sectoare.

Cu toate acestea, revizuirea cadrului fiscal, inclusă în planul fiscal-structural pe termen mediu al României și esențială pentru atingerea obiectivelor bugetare în 2025 și 2026, nu a intrat în vigoare până la 1 aprilie 2025 cel târziu, astfel cum se prevedea în Recomandarea Consiliului din 21 ianuarie 2025 de aprobare a planului fiscal-structural pe termen mediu al României”, se arată în decizia Ecofin.

Datoria publică a României va ajunge la 59,4% din PIB

„Ponderea datoriei publice în PIB a crescut de la 48,9 % la sfârșitul anului 2023 la 54,8 % din PIB la sfârșitul anului 2024 și, conform previziunilor Comisiei, va crește la 59,4 % până la sfârșitul anului 2025, din cauza deficitelor publice ridicate”, arată sursa citată.

20/06/2025 , 18:07

Surse: România nu a primit răgaz din partea Ecofin

România nu a primit răgaz din partea Ecofin. Astfel, până pe 30 iunie, autoritățile trebuie să trimită Comisiei Europene planul de măsuri pentru reducerea deficitului bugetar, au declarat surse politice pentru Euronews România.

⁠Până la finalul lunii iulie trebuie să fie adoptate măsurile, adică asumarea răspunderii în Parlament.

15 octombrie este data la care România află dacă îi sunt suspendate fondurile europene sau dacă va primi o altă sancțiune.

„⁠Însă, Comisia e mai îngăduitoare și e conștientă ca nu putem ajunge cu deficitul la 7% din PIB. Ar fi prea greu și ar distruge economia. Așa ca ne vor accepta și un deficit de aproximativ 7,5% sau chiar mai mult. Doar să se vadă o scădere și o îmbunătățire față de anul trecut”, au mai precizat sursele citate.

Potrivit unor surse, au apărut inițial informații conform cărora Comisia Europeană ar putea aștepta până pe 15 octombrie să vadă implementarea unor măsuri fiscale din partea României. Termenul real rămâne în continuare 30 iunie. Este decizia finală luată în Consiliul Ecofin din Luxemburg.

Până atunci, țara noastră va trebuie să prezinte în linii mari metodele prin care ar încerca să reducă deficitul bugetar. Mai apoi, vom avea un răgaz până la finalul iulie pentru a adopta efectiv măsurile.

Din acest motiv, ne putem aștepta ca în a doua parte a lunii iulie să vedem o sesiune extraordinară în Parlament în care noul Guvern să-și asume răspunderea pentru toate măsurile pe care le va adopta. Ne referim atât la tăierile din sistemul bugetar, cât la posibile creșteri ale cotei TVA, precum și creșteri de accize pentru tutun și alcool.

În 15 octombrie este data limită până la care Comisia Europeană va putea lua o decizie cu privire la soarta României. Dacă oficialii de la Bruxelles vor considera că România nu și-a îndeplinit datoria nici de această dată și măsurile adoptate de noul Guvern nu sunt suficiente, am putea vedea o suspendare parțială a fondurilor europene sau cel puțin o declanșare a procedurii.

Dacă vor fi mulțumiți de situația României, țara noastră va rămâne în continuare în procedură de deficit excesiv și la fiecare șase luni va trebui să raporteze evoluția cheltuirilor pe care le are statul și situația deficitului bugetar.

Potrivit informațiilor Euronews România, reprezentanții Comisiei Europene sunt dispuși ca România să încheie acest an cu un deficit mai mare de 7% din PIB, ținta asumată inițial, în condițiile în care în 2024, am avut peste 9% deficit bugetar.

20/06/2025 , 13:29

15 octombrie - data limită până la care România trebuie să aibă implementate măsurile

Pe surse Euronews România, Comisia Europeană mai oferă un răgaz României până pe 15 octombrie. Aceasta e data limită până la care România trebuie să aibă implementate măsurile pentru reducerea deficitului bugetar.

De asemenea, Guvernul va trebuia să prezinte la fiecare 6 luni un raport despre situația bugetară actuală. Decizia ar urma să devină oficială la finalul reuniunii EcoFin de azi.

România nu a luat nicio măsură eficientă pentru a reduce deficitul bugetar

Comisia Europeană a concluzionat că România nu a luat nicio măsură eficientă pentru a reduce deficitul bugetar. Pentru a evita sancțiuni și pentru a nu pierde fonduri europene, șara noastră mai are la dispoziție doar câteva zile.

Până pe 30 iunie, Guvernul trebuie să adopte, prin lege sau ordonanță, un pachet clar de măsuri fiscale și să-l trimită la Bruxelles ca dovadă a acțiunilor luate.

8 iulie – Ultima ședință EcoFin înainte de vacanța de vară

De această evaluare depinde modul în care va fi tratată România la reuniunea EcoFin programată pentru 8 iulie. Este ultima întâlnire importantă a miniștrilor de finanțe din UE înainte de pauza de vară a instituțiilor europene.

Dacă până atunci România nu vine cu un plan convingător, adică măsuri credibile și asumate, țara noastră riscă activarea unor măsuri suplimentare din partea UE. Între acestea - sancțiuni, limitarea accesului la fonduri europene și o posibilă înrăutățire a ratingului de țară.

Câți bani a atras România din fondurile alocate prin PNRR

Până în februarie 2025, România a atras 9,410 miliarde de euro (granturi și împrumuturi) din totalul de 28,5 miliarde de euro alocate, ceea ce reprezintă aproximativ o treime din totalul fondurilor alocate prin PNRR.

La 18 iunie 2025, ministrul interimar al Finanțelor, Barna Tanczos, a spus că România va merge la ECOFIN din 20 iunie cu un set de măsuri de ajustare bugetară, creșterile de taxe și reducerile de cheltuieli stabilite și asumate de noua coaliție de guvernare. Măsurile au fost discutate cu Comisia Europeană (CE), printre acestea fiind și „soluții care au fost propuse inclusiv de Comisie”, iar acum se află pe masa coaliției, care ar trebui să ia o decizie în timp util pentru a fi prezentate la ECOFIN din 20 iunie.

Până la finalul lunii iunie, România trebuie să trimită Comisiei Europene măsurile pe care le va lua pentru ajustarea deficitului bugetar în acest an, pentru a se încadra în ținta de deficit pentru 2025, de 7% din PIB.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE