Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Donald Trump pledează din nou nevinovat în dosarul legat de alegerile din 2020

Donald Trump va pleda din nou nevinovat în procesul federal pentru încercări ilegale de a răsturna rezultatele alegerilor din 2020, potrivit unui document depus marţi de avocaţii fostului preşedinte american, relatează AFP.

Candidatul republican la alegerile prezidenţiale din noiembrie, care a renunţat să se prezinte la audierea de joi în faţa judecătoarei federale Tanya Chutkan, însărcinată cu dosarul, a dat instrucţiuni avocaţilor săi să declare oficial că pledează nevinovat.

Istoria unui proces îndelungat

El a pledat deja nevinovat în august 2023 în urma rechizitoriului iniţial publicat de procurorul special Jack Smith.

Însă, pe 27 august, acesta din urmă a publicat un rechizitoriu revizuit, cu scopul a ţine cont de hotărârea fără precedent a Curţii Supreme din 1 iulie recunoscând preşedintelui Statelor Unite o imunitate penală largă, care totuşi reia aceleaşi acuzaţii grele.

Prin urmare, Donald Trump rămâne acuzat de „complot împotriva instituţiilor americane" şi „atingere adusă dreptului de vot" al alegătorilor pentru presiunile sale asupra autorităţilor locale din mai multe state-cheie de a invalida rezultatele oficiale ale alegerilor câştigate de democratul Joe Biden.

Dezbaterile de joi se vor concentra pe propunerile ambelor părţi privind continuarea procedurii, în special în ceea ce priveşte calendarul.

Deloc surprinzător, apărarea a propus săptămâna trecută un calendar pentru examinarea moţiunilor preliminare care se întinde cu mult dincolo de ziua alegerilor prezidenţiale şi chiar de transferul puterii din ianuarie 202

La rândul său, procurorul special nu a menţionat o dată, aşteptând decizia judecătoarei. Jack Smith a spus că este gata să-şi prezinte argumentele scrise cu privire la problema imunităţii penale invocată de Donald Trump în calitate de fost preşedinte "oricând instanţa va considera potrivit".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE