Avertizările timpurii salvează vieți. Zeci de mii de astfel de avertismente au fost transmise în ultimul secol, potrivit Organizației Meteorologice Mondiale.
Pe măsură ce acestea s-au îmbunătățit, numărul de decese cauzate de fenomene legate de vreme, climă și apă a scăzut dramatic din 1970.
Având în vedere că fenomenele meteorologice extreme sunt din ce în ce mai intense și mai frecvente, acestea sunt mai importante ca niciodată. În luna iulie a acestui an, Franța a trimis pentru prima dată alerte meteorologice de urgență în timpul furtunilor.
În septembrie, Spania a folosit pentru prima dată sistemul de alertă prin telefon mobil pentru a avertiza populația cu privire la riscul de inundații în Madrid, în urma unor precipitații record.
Dar, în timp ce țările din Europa își testează și își actualizează sistemele, cum arată mai exact un avertisment eficient? Și, având în vedere că eficacitatea lor este atât de importantă, alertele noastre ar putea fi mai bune?
Potrivit lui Lars Lowinski, expert în vreme severă de la WetterOnline, este mult mai complicat decât a se asigura pur și simplu că cei aflați în pericol primesc un mesaj.
Cum primim avertismente despre fenomenele meteorologice extreme?
În trecut, sistemele de avertizare pentru o varietate de situații de urgență - de la amenințări cu bombă la fenomene meteorologice extreme - se bazau pe sirene pentru a transmite mesajul.
Multe sisteme au fost eliminate în Europa în anii '90, după Războiul Rece, deoarece s-a considerat că nu mai erau necesare.
"Dacă mergeți într-un loc precum Devon sau Cornwall, unde încă se mai pot produce inundații, uneori chiar inundații care pot pune în pericol viața, nu există sirene", explică Lowinski.
Există o mulțime de modalități de a face acest lucru, de la emisiuni TV la radio sau chiar la rețelele de socializare - în esență, toate canalele pe care le folosim pentru a comunica unii cu alții în fiecare zi, potrivit Euronews Green.
Metode precum transmisia pe telefon este acum și ea foarte răspândită. Informațiile vitale sunt trimise direct pe telefoanele noastre mobile, adesea însoțite de un ton de apel și de o vibrație specială.
Aproximativ 95% din populația lumii are acces la rețelele de telefonie mobilă, iar 75% din populație deține un telefon mobil. Un singur mesaj poate ajunge la sute, mii sau chiar milioane de persoane în toate tipurile de situații de urgență.
Cum funcționează tehnologia de avertizare meteo?
Tehnologia din spatele acestor avertizări este mai simplă și mai directă decât ați putea crede. Mesajele de alertă funcționează ca și cum ați conduce prin zonă și ați asculta un post de radio local, spune Lowinski.
"Folosește o tehnologie care [înseamnă că] de îndată ce vă aflați în raza de acțiune a unei anumite stații de transmisie telefonică sau a unui stâlp de telefonie, veți primi acel semnal", explică el.
"Pot să definesc, să zicem, o rază de persoane din vestul Londrei. Dacă există un fel de risc, un fel de pericol, atunci pot să desenez acel poligon și să spun că toți cei care se află în acel poligon vor primi acel mesaj în următoarele 10 sau 20 de secunde".
Este ca o sirenă, dar cu mult mai multe informații atașate. Adevărata provocare, se pare, este de a-i face pe oameni să înțeleagă ce înseamnă de fapt acel mesaj.
"O prognoză sau o avertizare are valoare doar dacă destinatarul acestor informații le înțelege și ia măsurile corecte", adaugă Lowinski.
De ce eșuează unele avertizări meteorologice?
Un astfel de eveniment a avut loc în Europa încă din 2021, când lipsa unei comunicări de urgență eficiente a dus la un dezastru mortal. Precipitațiile record din Europa de Vest au provocat inundații în Germania și Belgia care au ucis peste 200 de persoane.
Serviciul Național de Meteorologie din Germania a emis avertizări corespunzătoare de nivel violet - cel mai înalt pe scara de patru niveluri a țării. Într-o anumită măsură, era clar că un eveniment grav era pe cale să se producă, dar realitatea a ceea ce urma să se întâmple era greu de înțeles pentru oameni.
"Chestia este că, deși existau avertismente, mulți oameni din zonele afectate nu au fost conștienți de pericol până când nu a fost prea târziu", explică Lowinski, "chiar dacă aveam aceste avertismente de vreme severă, uneori cu trei zile înainte".
Este posibil ca avertizările meteorologice oficiale să se fi concentrat prea mult pe cifre, spune el. De exemplu, câți milimetri de ploaie vor cădea în regiune în 48 de ore. În unele zone, nivelurile de birocrație au întârziat, de asemenea, procesul de notificare.
Oamenii s-au străduit să înțeleagă pericolul în termeni reali, în comparație cu subsolurile sau drumurile inundate pe care le-ar fi putut experimenta deja.