În câteva zile au loc alegeri prezidențiale în Rusia, cu rezultat știut dinainte. Vladimir Putin este sigur că va obține un nou mandat de cinci ani. Doar că voturile nu reflectă faptul că rușii îl susțin în număr mare pe liderul de la Kremlin. Analiștii spun că oamenii îl votează pentru că nu au oricum încredere că se va schimba ceva. Și asta în condițiile în care mulți ruși trăiesc la limita sărăciei.
Orașul Iakutsk este considerat capitala industriei miniere din Rusia și una dintre cele mai bogate regiuni. Cu toate acestea, mulți dintre localnici trăiesc în blocuri care seamănă cu niște barăci din lemn.
Localnicii speră să primească locuințe noi
De 50 de ani, localnicii așteaptă să primească locuințe noi. La fiecare scrutin prezidențial, ei primesc noi promisiuni, dar nu și case.
”Eu locuiesc aici din 1995. Soția mea a trăit toată viața aici. A murit înainte să primim locuințe noi. Casa a fost construită în 1967. Dacă analizați toate reglementările în construcție, teoretic, a putrezit de mult”, a spus un locatar.
”Când am încercat să discutăm cu autoritățile locale, ni s-a spus: „Putin este acolo (La Moscova n.r.), iar noi suntem aici”. Este singurul răspuns pe care l-am primit”, a mai precizat un altul.
”Vom merge neapărat la vot, pentru că trebuie să votăm. Cât despre promisiunile primite, cred că oamenii nu mai speră că se vor muta vreodată de aici”, a mărturisit un localnic.
Analiștii spun că voturile adunate de Vladimir Putin nu reflectă neapărat susținerea poporului.
Abbas Gallyamov, analist politic: ”(Rușii n.r.) în susțin Vladimir Putin, pentru că sunt siguri că, oricum, el va câștiga alegerile. Oamenii nu vor să fie în tabăra perdanților. Este motivația tuturor alegătorilor. Este o idee greșită. Oamenii nu au încredere în ziua de mâine.”
După destrămarea Uniunii Sovietice, Rusia a avut doar doi președinți: Boris Elțîn și Vladimir Putin, care este la putere din 1999. Sondajele loiale Kremlinului arată că la alegerile din această săptămână, Vladimir Putin va obține 80 la sută din voturi. Declanșarea războiului din Ucraina și decizia de a mobiliza 300 de mii de rezerviști au stârnit însă nemulțumirea multor ruși și chiar manifestații în stradă.