Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum ar putea Elena Udrea să scape de acuzații, după decizia ÎCCJ. Silvia Uscov: „Astăzi toate faptele sunt prescrise”

Mii de inculpați, și chiar persoane condamnate deja, ar putea scăpa de acuzații sau de închisoare după o decizie a ÎCCJ . Pe scurt, judecătorii instanței supreme spun că cel puțin din 2018 până acum nu a existat temei legal pentru a întrerupe cursul prescripției în mii de dosare penale. Curtea Supremă spune deci că trebuie aplicată decizia CCR privind prescripția.

Dosarele Elenei Udrea

De această prevedere ar mai putea beneficia şi fostul ministru Elena Udrea, care are pe rolul instanţelor încă două dosare. Este vorba de dosarul privind finanţarea campaniei electorale a lui Traian Băsescu din 2009, în care Udrea a primit o condamnare de opt ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la luare de mită şi spălare a banilor. Procesul se judecă în faza de apel la Instanţa supremă.

De asemenea, ea este judecată la Curtea de Apel Bucureşti în dosarul „Hidroelectrica”, în care este acuzată de trafic de influenţă şi spălare a banilor, în legătură cu suma de cinci milioane de dolari primită de la omul de afaceri Bogdan Buzăianu.

În prezent, Elena Udrea se află în penitenciarul Târgşor, unde execută o pedeapsă de 6 ani primită în dosarul "Gala Bute", în care a epuizat toate căile de atac. În acest dosar, ea nu a invocat prescrierea faptelor. 

Cum ar putea scăpa de pedepse

Legat de cum ar putea beneficia Elena Udrea de actuala decizie a ÎCCJ, Silvia Uscov avocata acesteia a precizat pentru Euronews România că toate faptele sale ar putea fi prescrise.

„Noi am invocat încă de la pronunțarea deciziei CCR, chiar până să fie publicată, încetarea procesului penal în dosarul Hidroelectrica, precum și în dosarul Referendumul, vizând finanțarea campaniei electorale, unde este inculpată și Ioana Băsescu. Așteptăm soluționarea celor două dosare. Din punctul nostru de vedere, chiar fără decizia CCR, cinci din șapte fapte sunt prescrise, adică varianta aceea normală de prescripție specială, iar cu decizia CCR aplicabilitatea ei fiind constatată foarte bine și de ÎCCJ astăzi toate faptele sunt prescrise”, a explicat Silvia Uscov, avocata Elenei Udrea.

„În dosarul Gala Bute nu se aplică acceași situație, pentru că acolo avem o decizie definitivă pronunțată în apel, înainte de decizia CCR, publicată în 2018. Nu putem să formulăm nici contestația în anulare în acest aspect, rămâne să așteptăm pronunțările în două dosare spătpămâna viitoare și să vedem poate obținem o soluție favorabilă într-una dintre ele”, a adăugat Silvia Uscov.

„Dacă este să ne raportăm la normele juridice, perspectiva este ca doamna Elena Udrea să fie eliberată, pentru că ar trebui să câștigăm în oricare dintre dosarele care s-ar pronunța spătămâna viitoare. În privința dosarelor Hidroelectrica și Referendumul, la fel, ar trebui să se aplice deciziile CCR și să se dispună încetarea procesului penal fără a mai parcugre mai departe procedura. Totuși, cred că cel puțin în dosarul Referendumul, de exemplu, avem o cerere de sesizare a Curții de Justiție a Uniunii Europene, care se va dezbate pe 15 decembrie și bineînțeles că vor exista tot felul de astfel de încercări ale parchetelor”, a precizat Silvia Uscov.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE