Potrivit calendarului, judecătorii care au funcţionat cel puţin doi ani în cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi nu au fost sancţionaţi disciplinar în ultimii trei ani îşi pot depune candidaturile până pe data de 23 mai inclusiv, urmând ca a doua zi să fie publicate listele cu cei înscrişi, notează Agerpres.
Proiectele referitoare la exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei de conducere se vor depune la Consiliul Superior al Magistraturii până pe data de 2 iunie inclusiv, atât pe suport hârtie, cât şi în format electronic.
Începând cu data de 8 iunie, Secţia pentru judecători a CSM poate dispune analizarea candidaţilor şi aprobarea susţinerii interviului pentru cei înscrişi.
Este pentru a doua oară când hotărârea de a desemna conducerea ICCJ revine exclusiv Secției de Judecători a CSM. Președintele României fiind exclus din procedură.
Potrivit articolului 53 din Legea nr. 242/2018 pentru modificarea și completarea legii nr. 303/2002 privind statutul judecătorului și procurorilor, președintele, vicepreședinții și președinții de secție ai ICCJ sunt numiți de către Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii dintre judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care au funcționat la această instanță cel puțin 2 ani și care nu au fost sancționați disciplinar în ultimii 3 ani.
Totodată, legea mai arată că numirea în funcțiile prevăzute anterior se face pentru o perioadă de 3 ani, existând posibilitatea reinvestirii doar o singură dată. În prezent, la șefia ICCJ se află judecătorul Corina Corbu. Înainte de numirea la șefia instituției, judecătorul Corina Corbu a fost timp de 3 ani președinte al Secției de contencios și administrativ din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE
CNA reacționează în cazul jurnaliștilor hărțuiți de Diana Șoșoacă în Parlament. „Vom solicita MAI să ofere protecție jurnaliștilor”
Cazul jurnaliștilor hărțuiți de Diana Șoșoacă în Parlament ne arată că „există o doză de violență în limbaj și în atitudine care devine tot mai periculoasă”, a avertizat vicepreședintele Consiliului Național la Audiovizualului, Valentin Jucan, la Euronews România.
Surse: Rusia, implicată în preluarea E.ON de către MVM | Ministrul Energiei: Subiectul poate ajunge pe masa CSAT. Studiem cu mare atenție acest subiect
Premierul Marcel Ciolacu ar urma să semneze cu omologul său ungar Viktor Orban „acord dubios privind gazele și energia electrică” ce ar face „România extrem de dependentă de gazul rusesc”, au avertizat reprezentanții Expert Forum.
Procurorul general vrea pedepse mai aspre pentru persoanele care promovează discursuri fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe
Procurorul general al României, Alex Florența, cere modificarea legislației penale și pedepse mai aspre pentru persoanele care instigă la acte de violenţă, la ură sau discriminare în mediul online.
Anularea alegerilor, tranșată la Curtea de Apel. Următorul termen, pentru contestația lui Călin Georgescu, săptămâna viitoare
Procesul prin care Călin Georgescu cere anularea actelor privind oprirea turului II al alegerilor prezidențiale continuă. Următorul termen a fost programat pentru săptămâna viitoare.