Potrivit calendarului, judecătorii care au funcţionat cel puţin doi ani în cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi nu au fost sancţionaţi disciplinar în ultimii trei ani îşi pot depune candidaturile până pe data de 23 mai inclusiv, urmând ca a doua zi să fie publicate listele cu cei înscrişi, notează Agerpres.
Proiectele referitoare la exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei de conducere se vor depune la Consiliul Superior al Magistraturii până pe data de 2 iunie inclusiv, atât pe suport hârtie, cât şi în format electronic.
Începând cu data de 8 iunie, Secţia pentru judecători a CSM poate dispune analizarea candidaţilor şi aprobarea susţinerii interviului pentru cei înscrişi.
Este pentru a doua oară când hotărârea de a desemna conducerea ICCJ revine exclusiv Secției de Judecători a CSM. Președintele României fiind exclus din procedură.
Potrivit articolului 53 din Legea nr. 242/2018 pentru modificarea și completarea legii nr. 303/2002 privind statutul judecătorului și procurorilor, președintele, vicepreședinții și președinții de secție ai ICCJ sunt numiți de către Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii dintre judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care au funcționat la această instanță cel puțin 2 ani și care nu au fost sancționați disciplinar în ultimii 3 ani.
Totodată, legea mai arată că numirea în funcțiile prevăzute anterior se face pentru o perioadă de 3 ani, existând posibilitatea reinvestirii doar o singură dată. În prezent, la șefia ICCJ se află judecătorul Corina Corbu. Înainte de numirea la șefia instituției, judecătorul Corina Corbu a fost timp de 3 ani președinte al Secției de contencios și administrativ din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE
România cumpără 32 de avioane F-35. Când vor fi livrate primele aeronave multirol
Ministrul Apărării și Ambasadoarea Statelor Unite au semnat joi contractul pentru achiziția de către țara noastră a avioanelor F-35. Primele aeronave multirol de generația a V-a, din cele 32 prevăzute de contract, vor fi livrate României după anul 2030.
Prima pușcă de asalt NATO asamblată în România. Componentele armei sunt produse de către una dintre cele mai mari firme de armament din lume
Prima pușcă de asalt asamblată în România la standarde NATO a fost prezentată astăzi jurnaliștilor. Arma este realizată în cooperare cu unul dintre cei mai mari producători de armament din lume.
UPDATE Elevi arestați preventiv, în operațiunea ”Școala”. Anchetatorii au destructurat o grupare care vindea droguri în apropierea unităților de învățământ
Nu mai puțin de 28 de persoane au fost arestate preventiv și una a fost plasată sub control judiciar după perchezițiile făcute în Operațiunea ”Școala”.
MApN: Ultimele două aeronave ale Centrului European de Instruire F-16 au aterizat la Feteşti
Două aeronave F-16 Fighting Falcon ale Forţelor Regale Olandeze, ultimele care intră în dotarea Centrului European de Instruire F-16, au aterizat miercuri, la Baza 86 Aeriană „Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniţă" din Feteşti.