Reuniunea Consiliului Justiție și Afaceri Interne, JAI, care a avut loc la Luxemburg în această seară, s-a încheiat fără o concluzie clară privind admiterea României, Bulgariei și a Croației în spațiul Schengen.
Oficialii europeni au anunțat că vor avea loc discuții cu partenerii din Balcanii de vest despre valurile de migranți, că vor avea întâlniri în capitalele Serbiei și Albaniei, însă nimic despre candidaturile României, Bulgariei și Croației. Reuniunea a fost organizată de președinția cehă a Consiliului Uniunii Europene.
Astăzi, ministrul de Interne, Lucian Bode, a întărit ideea că România îndeplinește toate condițiile pentru a fi stat membru Schengen cu drepturi depline, că situația în care ne aflăm este nedreaptă și trebuie să înceteze cât mai curând.
Europarlamentarul Corina Crețu: Era momentul ca România să-și negocieze foarte clar niște avantaje pentru poporul român
„Este foarte trist. De 11 ani și mai bine îndeplinim toate condițiile pentru intrarea în Schengen și tot timpul au fost egoisme legate de alegerile electorale din diferite țări ale Uniunii Europene. Olanda, de câțiva ani a amenințat cu dreptul de veto și nu s-a pus pe ordinea de zi, până acum. Era un moment foarte bun ca diplomația românească să-și găsească aliați și să impună în discuția de astăzi din Consiliul JAI tema Schengen. Mi se pare că românii nu merită acest tratament pe care îl primim de ani de zile, pentru că îndeplinim toate condițiile și cred că este o lipsă de solidaritate nepotrivită cu momentele pe care le trăim, momente în care încrederea în UE ar putea foarte mult să scadă, din cauza acestor nedreptăți foarte mari pe care le trăiesc cetățenii români. Este un eșec al diplomației, încă mai avem speranța că în decembrie se va pune pe ordinea de zi, așa cum se spera. Noi, totuși, facem ca țară de la graniță care apară frontiera prin care trece grâul din Ungaria, din Ucraina spre vest și invers, deci era momentul ca România să-și negocieze foarte clar niște avantaje pentru poporul român”, a spus europarlamentarul Corina Crețu, membru al Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor si Democraţilor, în direct la Euronews România.
Care ar fi următoarea șansă a României la Schengen
„Cred că acest optimism, atât timp cât nu ai o garanție că toate statele membre sunt de acord cu acest lucru nu se justifica și nu cred că este normal să nu spui în față propriului popor care este situația. Nu înțeleg la ce folosește faptul că românilor li s-a dat speranța, de luni de zile, că vor putea trece liber în spațiul Schengen, că acest lucru ar putea reprezenta un avantaj și pentru IMM-uri, și pentru persoanele fizice și pentru turism, iar apoi să avem o dezamăgire, pentru că s-a creat o așteptare foarte mare. Vestea bună este că anul acesta, pentru prima oară, voci importante ca cea a cancelarului Scholz sau a președintelui Macron s-au pronunțat pentru intrarea României în Schengen. Olanda nu poate face un sacrificiu economic și pentru România? Nu văd ce ar avea împotriva faptului ca cetățenii români să treacă, fără a fi controlați la graniță”, a mai spus Corina Crețu.