Președintele Klaus Iohannis a plecat în turneul din Africa cu patru decorații importante. Este vorba despre Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Colan pe care îl va înmâna omologilor săi din Republica Capului Verde, Tanzania, Kenya și Senegal.
Aceasta este una dintre cele mai înalte distincții din stat, și doar 4 români sunt decorați cu ea.
Ordinul național „Steaua României” este cel mai vechi ordin național și a fost creat în 1864 de Alexandru Ioan Cuza. Odată cu proclamarea Republicii Populare Române, ordinul a fost abrogat, dar a fost reintrodus 50 de ani mai târziu, la cererea Camerei Deputaților.
6 grade au fost stabilite pentru acest ordin: cavaler, ofițer, comandor, mare ofițer, mare cruce și colan
În România legislația permite acordarea unui număr maximum de 3.650 de distincții cu Ordinul Steaua României. Locurile se eliberează prin deces sau în cazul în care cei decorați au fost condamnați penal sau au săvârșit fapte dezonorante. Îi amintim aici pe Adrian Năstase și pe Corneliu Vadim Tudor.
Cel mai mare grad, este cel de Colan. Decorația din argint, constă într-un lanț lung, de aproape 1 metru pe care sunt montate şase cartuşe, reprezentând fiecare stema ștanțată a României şi şase însemne ale ordinului. Acesta se acordă cetățenilor români ca recompensă pentru serviciile excepționale, civile şi militare, aduse statului şi poporului.
Din 1998 și până astăzi, patru români sunt decorați cu acest grad, printre ei se numără Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naționale și Preafericitul Părinte Daniel.
Cetățenii străini pot fi și ei decorați cu această distincție, însă numărul lor este de 21 de ori mai mare.
De-a lungul celor două mandate, președintele Klaus Iohannis a decorat peste 250 de persoane, cei mai mulți străini. Și dacă la începutul mandatului său, cea mai înaltă distincție în stat era conferită Președinților Italiei și Franței, acum este oferită și șefilor de stat din Kenya, Tanzania, Republica Capului Verde și Senegal.
Ei au primit înalta apreciere pentru contribuţia excepţională avută la dezvoltarea relaţiilor de prietenie şi colaborare cu România.
De cealaltă parte, pentru cei 20 de ani în care a promovat România și patrimoniul țării noastre, Regele Charles al III-lea a fost decorat cu Ordinul naţional „Steaua României” în grad de Mare Cruce, grad imediat inferior.