Cu cât ești mai tânăr, cu atât plătești mai puțin pentru a înființa o firmă. Doar o mie de lei, față de 5.000 de lei, un antreprenor mai vârstnic. Este propunerea Ministerului de Finanțe, pentru reducerea evaziunii fiscale din România. Schimbarea legii ar produce mai mult rău decât bine, susțin experții. Tot mai mulți antreprenori ar putea renunța să își deschidă un business din cauza cheltuielilor mari.
Ministrul Finanțelor susține că majorarea capitalului de la 1 leu, cât este în prezent, la 5.000 de lei ar face departajarea între cei care doresc să facă afaceri legal sau ilegal.
”Propunerea noastră, a Ministerului de Finanțe, și nu este discutată de coaliția de guvernare, va fi pentru tinerii sub 35 de ani de 1.000 de lei, iar pt cei care într-adevăr doresc să înființeze o societate nu în scopul evaziunii, ci să aibă activitate economică, propunerea noastră va fi de 5.000 de lei, limita minimă, astfel încât să intrăm într-o normalitate”, a declarat Marcel Boloș, ministrul Finanțelor pentru HotNews.ro.
Antreprenorii care își deschid mai multe afaceri vor fi cei mai afectați. Un calcul simplu arată că, dacă propunerea va fi implementată, un întreprinzător va trebui să plătească statului între 10.000 și 50.000 de lei pentru a-și înființa a doua firmă.
”Încercăm ca cei care își înființează pentru a doua oară o firmă, deși prima este în faliment sau în lichidare judiciară sau sunt înregistrate creanțe restante la bugetul de stat, a doua firmă va trebui să fie de 10 ori capitalul social inițial. Va trebui să depună de 10 ori capitalul social inițial”, a precizat Marcel Boloș.
Specialiștii îl contrazic pe ministrul Finanțelor
”Mă gândesc că în aceste zile, pe holurile Palatului Victoria cred că se desfășoară un concurs de cine vine cu cea mai stupidă propunere de modificare, că le așteptăm de câteva luni. Este o măsură total inutilă, care nu va lovi decât antreprenoriatul mic românesc, orice liberă inițiativă, orice student sau cineva cu o idee extraordinară, dar care nu va avea cei 5.000 lei inițiali să poată să-și dezvolte ideea pe care o are”, a explicat Horațiu Hagiu, analist financiar.
Specialiștii susțin că statul pierde din vedere adevăratele probleme care afectează bugetul: marile companii, inclusiv cele de stat.
”Influențează foarte mult în acest moment bugetul prin necolectarea taxelor. Închid sume imense de la buget, dar care nu produc sau care nu aduc rezultate, companii care sunt pe lanțuri de fraudă de TVA la nivel de zeci sau sute de milioane de euro și pentru a atrage atenția la alte lucruri și aceste companii să fie lăsate în pace să-și facă treaba în continuare, să vină cu o astfel de propunere sau se gândesc măsuri doar pentru a fi puse într-un fel și prezentate public”, a mai adăugat Horațiu Hagiu.
Propunerea ministrului de Finanțe nu a venit doar cu modificări în ceea privește capitalul, ci și sancțiunile. Marcel Boloș vorbește despre o triplare a amenzilor și chiar despre închiderea activității companiilor în cazul în care vor fi înregistrate mai mult de trei contravenții într-o perioadă de 12 luni.