După invazia de pe 24 februarie 2022, forțele ucrainene au respins în mod constant și cu succes trupele Rusiei. Aceste victorii au avut, însă, un cost ridicat: mii de oameni au murit, peste 8 milioane de oameni au fugit în Europa, iar tensiunile dintre NATO și Moscova s-au intensificat. În aceste condiții, există mai multe scenarii pentru încheierea războiului, spun experții consultați de Euronews.
În ultimul an, Rusia a preluat, uneori, temporar controlul asupra unor mari porțiuni din teritoriul ucrainean. Forțele ucrainene au reușit să recupereze o mare parte din acesta. Dar acest du-te-vino ar putea însemna că războiul "este aici pentru a rămâne", cel puțin în viitorul imediat, potrivit lui Mathieu Droin, cercetător invitat la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale.
Trei scenarii pentru încheierea conflictului
Andrew Cottey, profesor în cadrul Departamentului de Guvernare și Politică de la University College Cork, a oferit Euronews trei scenarii pentru încheierea războiului.
"Putem vedea că raportul de forțe, situația militară, este mai degrabă în impas pe teren. Ambele țări sunt convinse că încă se pot impune din punct de vedere militar", a adăugat el.
Primul - care ar fi cel mai optimist din perspectiva Kievului - este ca forțele ucrainene să avanseze cu succes spre Mariupol, pe coasta Mării Negre, tăind accesul forțelor rusești din partea de sud a țării. Mișcarea "ar pune, de asemenea, Crimeea în pericol și atunci, potențial, am putea asista la o prăbușire a forțelor rusești și, efectiv, Ucraina ar putea câștiga", a spus el.
O altă opțiune ar fi un impas militar, care ar continua până anul viitor.
Predicția sa finală ia în calcul un conflict înghețat. "Un scenariu de război de lungă durată este ceea ce este uneori descris ca un fel de conflict înghețat, în care aveți un fel de încetare a focului sau armistițiu, dar conflictul este cu adevărat nerezolvat", precizat Andrew Cottey.