Belgia testează în apele naționale un sistem care va ajuta la îndepărtarea minelor rămase din războaiele mondiale. Dronele subacvatice, numite Remus, caută mine în locurile în care navele nu pot ajunge, de exemplu în apele puțin adânci.
O echipă care se ocupă de înlăturarea și distrugerea minelor testează acest echipament la o bază navală belgiană. Drona Remus a fost inițial dezvoltată în scopuri științifice, dar ar putea contribui la eliminarea minelor din zonele de coastă.
“Vedem că s-a găsit un ecou pe imaginea sonarului, care pare suspect. Prin urmare, în funcție de anumite criterii, îi atribuim o clasificare, iar apoi hotărâm dacă este necesar să investigăm locația, pentru a stabili dacă obiectul detectat este un dispozitiv potențial exploziv sau nu”, spune Bruno Lecoq, șeful unității de eliminare a minelor.
Sarcina este covârșitoare: se estimează că între 100.000 și 300.000 de mine sunt rămase de-a lungul celor 65 de kilometri de coastă belgiană. Experții se concentrează acum asupra porturilor si plajelor, pentru a le securiza.
“Minele sunt de fapt o amenințare istorică din cauza numărului mare de mine și bombe care au fost aruncate în apele noastre, în Europa, în Marea Nordului, în timpul celor două războaie mondiale. Dar, din păcate, ele sunt și o amenințare actuală”, a declarant Marie-France Godeau, ofițer al Marinei Belgiene.
Șase dispozitive Remus special echipate vor fi livrate Belgiei până în 2030. Odată cu creșterea tensiunilor internaționale și cu majorarea generală a cheltuielilor militare, flotele europene urmăresc cu interes experimentul belgian.