Un grup de executivi din domeniul tech au fost audiați miercuri de o comisie specială a Congresului Statelor Unite cu privire la riscurile pe care companiile acestora le prezintă pentru tineri.
Directorii executivi ai Meta, TikTok, Snap, Discord și X, fostul Twitter, au depus mărturie în fața Comisiei juridice a Senatului în cursul zilei de miercuri. Audierea a devenit emoționantă pe alocuri și a inclus scuze din partea a doi directori executivi, întrebări dure din partea senatorilor și reacții din partea familiilor din sală. Iată care sunt principalele concluzii.
Zuckerberg și Spiegel și-au cerut scuze personal familiilor
Mark Zuckerberg, CEO-ul Meta, s-a ridicat în picioare pentru a-și cere scuze familiilor prezente în sală.
"Îmi pare rău pentru tot ceea ce ați pățit", a spus el. "Nimeni nu ar trebui să treacă prin asta și de aceea investim atât de mult și vom continua să depunem eforturi la nivelul întregii industrii pentru a ne asigura că nimeni nu trebuie să mai treacă prin asta", a spus Mark Zuckerberg, potrivit CNN.
În replică, senatorul republican Josh Hawley i-a cerut lui Zuckerberg să "compenseze" financiar familiile ai căror copii au fost afectați de platformele de socializare deținute de acesta.
Directorul general al Snap, Evan Spiegel, și-a cerut, de asemenea, scuze familiilor ai căror copii au murit după ce au cumpărat droguri de pe Snapchat.
"Îmi pare foarte rău că nu am reușit să prevenim aceste tragedii", a spus Spiegel.
Valoarea unui utilizator adolescent - 270 de dolari
Senatorul Marsha Blackburn l-a confruntat pe Zuckerberg cu privire la documentele interne ale Meta care sugerează că firma ar estima valoarea unui utilizator adolescent la 270 de dolari.
"Cum este posibil să ai acest gând? Este uluitor pentru mine", a spus Blackburn.
"Copiii nu sunt prioritatea ta. Copiii sunt produsul tău", i-a spus Blackburn lui Zuckerberg în schimbul de replici tensionat.
CEO-ul TikTok, interogat cu privire la legătura platformei cu China
Directorul general al TikTok, Shou Chew, a fost interogat de mai multe ori cu privire la legătura companiei cu China, prin intermediul companiei-mamă ByteDance, și la gradul de acces pe care platforma îl acordă guvernului de la Beijing.
Într-un caz, Chew i-a spus senatorului republican Tom Cotton, din Arkansas, că a fost "o coincidență" faptul că a fost numit director general al platformei la o zi după ce fondul de investiții în internet al Partidului Comunist Chinez a cumpărat o participație de 1% în principala filială chineză a ByteDance, obținând un loc în consiliul de administrație al filialei.
Senatorul Hawley l-a interogat, de asemenea, pe Chew, cu privire la legăturile companiei cu China și cu Partidul Comunist Chinez (PCC).
TikTok nu operează în China. Însă compania mamă a acesteia, ByteDance, distribuie în China o aplicație substanțial similară cunoscută sub numele de Douyin.