Update: Fostul general Petr Pavel a câştigat alegerile prezidenţiale din Republica Cehă, informează agenţiile de presă internaţionale.
Știrea inițială: Un general în rezervă se confruntă cu fostul premier al Cehiei, miliardarul Andrej Babis, în al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Alegătorii sunt chemați la urne sâmbătă, în a doua zi a votului decisiv care va stabili viitorul președinte al țării.
Generalul Petr Pavel a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale cu 35, 40% față de 34,99% cât a obținut Babis, fost premier al Cehiei, achitat recent într-un proces de corupție. Trei candidați care nu s-au calificat în al doilea tur al scrutinului au anunțat că-l vor susține pe generalul Pavel.
O serie de scandaluri au afectat popularitatea fostului premier Babis, mai ales în rândul pensionarilor care constituie baza electoratului său. Cu doar câteva zile înainte de primul tur al scrutinului, un tribunal din Praga l-a achitat într-un proces în care era judecat pentru fraudă cu fonduri europene în valoare de 2 milioane de euro. Babis a susținut că este nevinovat, iar procesul este motivat politic.
Andrej Babis: „Avem o șansă istorică, dacă devin președinte. Avem o înțelegere cu premierul (Petr Fiala- n.red) în sensul în care nu dorim ca societatea noastră să rămână divizată, așa cum se întâmplă, de obicei, după alegerile prezidențiale. Noi vrem să facem ceva împreună pentru a elimina ostilitățile. Sunt gata să fac asta, dacă voi avea succes în alegeri. ”
Babis, 68 de ani, a cărui mișcare populistă de centru dreapta a sfârșit în opoziție după ce a pierdut alegerile generale din 2021, este susținut de președintele ceh în exercițiu, Milos Zeman, cu care împărtășește o viziune eurosceptică și, adesea, un discurs anti-imigrație.
Una dintre marile teme ale campaniei electorale a fost războiul din Ucraina. Babis a stârnit o întreagă controversă afirmând că ar trimite trupe în Plonia și în Țările Baltice, dacă acești aliați NATO ar fi atacați. Ulterior, a retractat.
Cine e generalul Pavel
Generalul Pavel, 61 de ani, este fostul președinte al comitetului militar al NATO și este un novice în politică.
Primii pași pe care îi voi face pe scena internațională vor fi legați de viitorul summit NATO, pentru că va fi esențial pentru securitatea Europei și este posibil să se poarte negocieri despre un posibil acord de pace în Ucraina.
Pavel a pledat pentru ajutorul umanitar și militar acordat Kievului în lupta împotriva Rusiei. Spre deosebire de Babis, generalul se declară un pro-european convins.
În timp ce scrutinurile s-au deschis vineri și sâmbătă pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Cehia, principalul candidat Petr Pavel s-a trezit în centrul unui incident bizar de dezinformare.
Mai multe instituții de știri cehe și utilizatori ai rețelelor sociale au spus că au primit e-mailuri care anunță că fostul general a murit brusc în noaptea dinaintea alegerilor.
E-mailul includea un link către un site web aproape identic cu pagina oficială a lui Pavel. Oamenii din spatele acestui anunț ciudat au ajuns chiar și până la a scrie un necrolog pentru candidat.
Pavel a spus că nivelul de dezinformare a atins un nou minim: „Da, sunt în viață. Nu m-am gândit niciodată că va trebui să scriu asta. Cineva trimite o versiune falsă a site-ului meu cu vestea morții mele în numele purtătorului meu de cuvânt.”
Je čas jít volit! 😀 pic.twitter.com/MGpy8ypN8P
— Petr Pavel (@general_pavel) January 26, 2023
Câteva ore mai târziu, fostul general a postat în glumă un tweet făcându-se photoshop pe celebrul afiș al filmului James Bond No Time to Die.
Și chiar și adversarul lui Pavel, Andrej Babiš, a răspuns la anunțul fals al morții, comentând pe Twitter: „Chiar dacă suntem rivali, sunt absolut de acord cu tine”.
"Este dezgustător și îmi pare rău că cineva s-ar apleca la așa ceva. Poliția ar trebui să se ocupe de asta cu atenție, la fel cum a făcut cu persoana anonimă care m-a amenințat", a spus Babiš.
Fostul premier susține că a primit amenințări cu moartea, iar recent i-a fost trimisă prin poștă o scrisoare cu carcasă de glonț.
Potrivit presei cehe și a altor experți, site-ul de imitație este anonim, iar e-mailurile de pe acel domeniu au fost direcționate prin portalul web rusesc Yandex, declanșând suspiciunea că Kremlinul ar putea fi în spatele tentativei de dezinformare.