A doua echipă de salvatori care a intervenit în Turcia în zonele grav afectate de seisme s-au întors în țară. 50 de salvatori au fost aduși pe Baza 90 cu doua aeronave militare și spun că au fost șocați de dezastrul provocat de cutremure. Sunt mulțumiți însă că au putut salva oameni prinși sub dărâmături. Din echipe au făcut parte și câini antrenați special pentru misiunile complicate de căutare și salvare.
Adrian Dinu, locotenet colonel: „Ne-am confruntat cu o imagine apocaliptică chiar dacă facem de zeci de ani meseria asta, a fost șocant pentru noi la început, mă refer la miile de clădiri prăbușite, persoanele decedate.”
Cristian Brecica - voluntar salvamont Caraș-Severin: „Aici sunt împreună cu Brany, câinele meu de intervenție, noi suntem din Caransebeș de la câinii de salvare, am fost împreună cu colegii noștri de la ISU și ceilalți colegi din țară, am fost în sprijinul ISU, a fost o misiune complexă, am încercat să dăm totul să fim în folosul oamenilor. Eu unu nu mi-am inchipuit să văd așa ceva.”
Oana Ciorea, Asociația pentru câini de salvare Transilvania: „Pentru câini munca a fost diferită față de antrenamente pentru că situația de acolo era foarte încărcată.”
Salvatorii români au căutat sub dărâmături victime în locurile indicate de autoritățile din Turcia. Una dintre persoanele găsite în viață a fost un tânăr de 35 de ani. În mod miraculos, a supraviețuit aproape 150 de ore într-un spațiu extrem de îngust și în ger. Echipa din România a lucrat timp de 12 ore pentru scoaterea acestuia de sub dărâmăturile unui bloc de șase etaje.
Vlad Ispas medic UPU Floreasca: „A fost un eveniment care nu încetează să mă uimească din perspectiva pacientului, nu am o explicație clară medicală prin care a reușit să supraviețuiască.”
Salvatorii spun că a fost cea mai complexă misiune la care au participat. În total, România a trimis aproape 120 de salvatori pentru a ajuta la intervențiile de salvare din Turcia.