Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Tot ce trebuie să știi despre alegerile din 9 iunie: Câte buletine de vot vor primi românii și care este procedura de vot

Avem două tipuri de alegeri în 9 iunie: locale și europarlamentare. La alegerile locale puteți vota doar în localitatea în care aveți domiciliul sau reședința.

În schimb, la cele europarlamentare puteți vota oriunde, în țară sau în străinătate.

Deși sunt două tipuri de alegeri, veți vota într-o singură sală pentru ambele. Primul pas este prezentarea actului de identitate.

El va fi trecut printr-un dispozitiv al Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal, un sistem de care se ocupă Serviciul de Telecomunicații Speciale. Asta pentru ca autoritățile să se asigure că aveți drept de vot și că nu încercați să votați de mai multe ori.

Cetățenii primesc în total cinci buletine de vot

Urmează să semnați în dreptul numelui vostru în lista de alegători. Primiți ștampila și 5 buletine de vot în total.

La Locale, în București, vorbim despre alegerea primarului de sector, a consilierilor locali de sector, a primarului general al capitalei și a listei de consilieri generali.

Iar în restul țării, vă veți vota primarul, consiliul local, consiliul județean și președintele de Consiliu Județean. Indiferent unde locuiți, veți primi 4 buletine de vot strict pentru alegerile locale. Sunt 3 mii și ceva de circumscripții în România, iar buletinul de vot va arăta diferit în fiecare dintre ele, în funcție de candidaturile acceptate.

La alegerile europarlamentare, veți primi un singur buletin cu listele de eurodeputați propuși. Un buletin stufos cu 16 posibile opțiuni: 12 partide ori alianțe și 4 independenți. Prin tragere la sorți s-a stabilit și ordinea candidaților.

Ultimii pe buletin vor fi independenții. Primii vor fi cei de la UDMR, urmați de Alianța PSD-PNL. Alianța Dreapta Unită este pe poziția 6, iar Alianța pentru Unirea Românilor, pe 4.

Nu este permis să fotografiați sau filmați în secție sau în cabină

Haideți să vorbim și despre programul de duminică, 9 iunie. Votarea începe la 7 dimineața și se încheie la 10 seara.

Programul se poate prelungi cu încă două ore în cazul în care sunt oameni la coadă, care așteaptă să voteze.

În cazul în care nu vă puteți deplasa la secția de vot, puteți solicita urna mobilă. O echipă a secției de votare se deplasează la dumneavoastră acasă ori la spital, de pildă, dacă sunteți internați.

Calendarul alegerilor din 2024

Alegerile 2024 în România au o miză importantă. Românii vor fi chemați la urne să aleagă primarii, consiliile locale/județene, europarlamentarii, parlamentarii și președintele României.

Calendarul alegerilor din România în 2024 a fost stabilit de coaliția PSD-PNL. 2024 este primul an în care toate alegerile au loc în același an.

  • 9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;
  • 15 și 29 septembrie 2024 - alegeri prezidențiale (surse);
  • 8 decembrie 2024 - alegeri parlamentare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE