Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

#TheCube. Fenomenul Quit Tok - demisiile cu public, noul trend de pe TikTok

A apărut un nou trend pe TikTok, în special în rândul angajaților tineri. Ei vorbesc, în postările lor, despre ideea de a demisiona sau povestesc cum au decurs negocierile cu managerii lor. Fenomentul este numit Quit Tok.

Fenomenul Quit Tok - demisiile cu public, noul trend de pe TikTok

Radu Hângănuț, jurnalist Euronews: "Este acest trend în piața muncii din SUA, în mod special, unde a prins o alură destul de interesantă. Dacă ești manager, nu ți se pare atât de interesant, pentru că apar în online discuții întregistrate, despre care probabil oamenii care se află de partea cealaltă a telefonului cred că sunt private. Acele discuții arată niște lucruri, arată o nouă atitudine a noii generații de angajați care nu mai răspund poate la aceleași lucruri poate la care răspundeau părinții lor și alte generații. Poate nu mai au nici același respect față de autoritate sau nu înțeleg la fel respectul față de autoritate.

Acest fenoment a fost numit Quit Tok, însă în online, are o formă cât se poate de interesantă pentru cei care studiază piața muncii. În aceste imagini o vedeți pe Brittany, o fostă angajată de la o companie din SUA. Ea a înregistrat toată conversația cu reprezentantul HR al companiei și a postat-o pe TikTok, o discuție în care aceasta era anunțată, pur și simplu, fără ca ea să fi știut înainte de această evaluare, că evaluarea de la companie a avut ca rezultat că ea nu se potrivește cu profilul companiei și că nu performează la nivelul la care compania spera că se va întâmpla.

Momentul a devenit rapid foarte viral pe rețelele de socializare, atât de viral încât directorul executiv al companiei a postat pe contul său o reacție și a explicat că "sigur a fost o situație departe de a fi ideală, a fost dureros pentru mine să urmăresc clipul. Managerii ar trebui să fie de fiecare dată implicați și niciun angajat nu ar trebui să fie suprins de vestea că performanțele lui nu erau cele așteptate de către companie.

S-a discutat și se discută mult în ultimul timp, mai ales după pandemie, despre felul în care angajații se raportează la piața muncii și de raportează la relația lor cu angajatorii, la felul în care aceștia se raportează inclusiv la ideea de autoritate și la ideea de ierarhie dintr-o companie, în special în multinaționale. Și sunt foarte multe discuții inclusiv din partea specialiștilor pe această temă, specialiști care spun că astfel de momente și astfel de trend, precum Quit Tok, ar trebui să fie o lecție pentru șefii care își tratează fără empatie angajații și un indicator al faptului că noile generații reacționează atunci când se simt neîndreptățite.

Cu atât mai mult cu cât, în online, există foarte multe platforme pe care aceste discuții pot să fie făcute publice și angajații pot discuta între ei, chiar uneori păstrându-și anonomatul. Există aplicații precum Glassdoor sau Blind, care anonimizează aceste experiențe, dar le reunesc. Oameni din aceeași companie au acolo ocazia să descopere că ceea ce li se întâmplă lor, nedreptățile pe care ei le percep s-ar putea să fie percepute și de către alții. E foarte interesantă situația asta. Dar ar trebui să aflăm cum poți să faci acest moment în care își dai demisia pentru că are și o problemă legală acolo, poți să fii dat în judecată foarte simplu."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE