Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Iulian Postelnicu, cel mai bun actor într-un rol secundar în filmul ”Libertate”. A vrut să se întâlnească cu militarul pe care l-a interpretat. ”Persoana trăiește”

Câștigător al Premiului Gopo, actorul Iulian Postelnicu a povestit în direct la Euronews România despre personajul din filmul „Libertate” pentru care a fost desemnat cel mai bun actor într-un rol secundar. Filmul regizat de Tudor Giurgiu a primit 10 premii Gopo, inclusiv premiul pentru cel mai bun film.

”Vine târziu confirmarea din partea breslei în cazul meu, dar vine și foarte plăcut. Astea patru premii sunt în ultimii patru ani”, a declarat Iulian Postelnicu, la emisiunea ”Vocile care contează” de la Euronews România.

Postelnicu a primit de două ori premiul Gopo pentru cel mai bun actor în rol principal și pentru cel mai bun scenariu. De asemenea, a fost distins cu premiul Gopo pentru cel mai bun actor într-un rol secundar pentru colonelul Dragoman din filmul „Libertate”.

”Este vorba despre ceva ce s-a întâmplat în 1989 la Sibiu, o poveste despre care eu nu știut până să citesc scenariul. A fost un conflict între două instituții ale statului la vremea respectivă - Armata și Milția.

Tudor Giurgiu și Cecilia Ștefănescu, scenariștii acestui film, au pus tot evenimentul ăsta pe scheletul unei povești duse de Alex Calangiu, actorul care a luat și premiul pentru cel mai bun actor în rol principal... (...) Ce am jucat eu, persoana trăiește (....) Acolo, Armata a luat ostatici toți milițienii care au încercat să se refugieze în garnizoană, toți securiștii laolaltă cu alți oameni adunați de pe străzi și ținuți într-un bazin, vreo 500 de oameni, până în 1 februarie 1990”, a povestit actorul.

Iulian Postelnicu a vrut să-l cunoască pe locotenentul colonel Dragomir: Tudor Giurgiu s-a întâlnit mult cu el

”Mi-am dorit, nu foarte mult, să mă întâlnesc cu el, dar îmi doream să mă întâlnesc cu el. Tudor (Giurgiu) mi-a spus că mai bine nu. Locotenentul colonel Dragomir care era la vremea respectivă comandantul Garnizoanei din Sibiu și a școlii militare de acolo.(Tudor Giurgiu) s-a întâlnit mult cu el. A stat mult la discuții și ce am primit eu de la Tudor Giurgiu au fost niște materiale de documentare, inclusiv niște rapoarte pe care Dragomir le-a întocmit cu ocazia mai multor procese în care a fost implicat.

Detalia pe zile și minute ca să făcut, ce s-a întâmplat în garnizoană. Era varianta lui, disculpându-se, dar chiar și așa ai o perspectivă destul de la firul ierbii”, a mai povestit Iulian Postelnicu, invitat în studioul Euronews România.

Iulian Postelnicu, despre rolul militarului ce părea împrăștiat: Putea să fie foarte ușor acuzat de trădare, putea să fie executat

”Din ce am discutat și cu Tudor (Giurgiu), astea au fost faptele. Primea comenzi contradictorii de la București. Unii îi spuneau să tragă, alții îi spuneau să se predea. Ori, în condițiile astea, în momentul în care nici nu știi ce o să se întâmple și care o să fie finalitatea evenimentelor de atunci și viața ta e în joc. El putea să fie foarte ușor acuzat de trădare, putea să fie executat sau invers.

Omul a fost într-o situație foarte delicată, privind partea asta strict umană, neîncercând sub nicio formă să-l scuz eu. E un om ca toți alții într-o situație complicată”, a mai afirmat actorul.

Pot fi comparați câștigătorii de Oscar cu cei ai Premiilor Gopo?

Întrebat de jurnalistul Vitalie Cojocari dacă la nivel financiar pot fi comparați câștigătorii de Oscar cu câștigătorii Premiilor Gopo, Postelnicu a reacționat:

”Cum poți să întrebi așa ceva? E ca și cum ai întreba: dar la Barcelona și la FC Vulturi se... Nu (pot fi comparați). Profesional, mă gândesc că foarte mulți dintre noi facem față proiectelor de afară, dar ca piață și industrie nu avem nicio legătură cu nimic”, a concluzionat el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE