Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Decizie UE: profitul din activele rusești înghețate va fi folosit pentru înarmarea Ucrainei

Armata Ucrainei va beneficia de banii proveniți din activele rusești înghețate ca urmare a sancțiunilor aplicate de Occident. Decizia, care era așteptată de mai mult timp, după propunerea din urmă cu o lună, a fost luată de ambasadorii statelor din Uniunea Europeană și a fost anunțată de președinția Consiliului UE.

Profitul din activele rusești înghețate va fi folosit pentru înarmarea Ucrainei

"Ambasadorii UE au convenit în principiu asupra unor măsuri care vizează beneficiile extraordinare rezultate din activele înghețate ale Rusiei. (...) Vor servi la susţinerea redresării şi a apărării militare a Ucrainei", se arată în comunicatul Comisiei UE, pe platforma X.

Astfel, profiturile generate de către bunurile deținute de Banca Centrală a Rusiei, dar înghețate după ce rușii au început războiul din Ucraina, vor putea fi utilizați pentru ca ucrainenii să se apere.

Unul dintre aceste venituri rusești ar fi cel din dobânzi, de exemplu, iar UE a calculat că sumele ar urma să se ridice la aproximativ 2,5 - 3 miliarde de euro pe an sau chiar mai mult, conform publicației Politico. În 2024, venitul s-a ridicat la 1,7 miliarde de euro până acum, în cele patru luni scurse din acest an.

Practic, Rusia are accesul blocat la sume totale de circa 300 de miliarde de euro din rezervele valutare sau de aur. Iar din această sumă, UE a înghețat active ale Băncii Centrale ruse de aproximativ 200 de miliarde.

Acest acord UE mai trebuie aprobat în unanimitate, în Consiliul Uniunii Europene, de miniștrii statelor membre, dar un diplomat din UE, citat de Politico, susține că "șansele unui consens sunt bune".

Din aceste venituri produse de activele rusești, un procent de 90% va fi transferat către Facilitatea Europeană pentru Pace (EPF). Prin acest fond, care a fost creat din contribuții ale statelor UE, "se oferă asistenţă militară statelor terţe".

Majoritatea activelor rusești îngheţate sunt deţinute de compania de servicii financiare Euroclear, cu sediul în Belgia, la Bruxelles.

"Guvernul federal belgian este pregătit să ia în considerare un aranjament, începând cu anul fiscal 2025 cu UE/G7, pentru a transfera impozitul pe profit național al corporațiilor din activele suverane rusești înghețate", se arată în comunicatul Guvernului belgian.

Restul de 10% va ajunge în bugetul UE pentru consolidarea industriei de apărare ucrainene.

Atunci când s-a propus această variantă, Rusia a reacționat dur, a amenințat cu represalii și a spus că așa ceva ar fi "furt și banditism" și că totul se va tranșa în instanță, în procese de "zeci de ani".

O astfel de decizie este destul de greu de pus în practică, pentru că întâmpină obstacole de natură juridică, geopolitică şi financiară. De exemplu, există riscul de a tulbura pieţele financiare internaţionale şi de a slăbi moneda euro.

  • Sunt înghețate și active private, în valoare de 30 de miliarde de euro, care aparţin oligarhilor ruşi, după declanșarea invaziei ruse în Ucraina.

Până acum, Belgia trimitea în Ucraina banii din veniturile fiscale, în mod independent, printr-un fond național. Guvernul belgian a precizat că o mare parte din banii pe care i-a colectat din impozite – aproximativ 1 miliard de euro din 1,7 miliarde de euro în 2024 – au fost alocați pentru cumpărarea de arme pentru Ucraina.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE