Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cucuruzu, est de Bruxelles. Cum se vede Uniunea Europeană din pragul sărăciei: ”Sperăm că vom rămâne în UE. Ne-a ajutat foarte mult”

În anul în care avem patru tipuri de alegeri, campania electorală e ori în exces, ori lipsește cu desăvârșire. Dacă lupta se dă mai degrabă pentru alegerile locale, efortul de campanie pentru alegerile europarlamentare e aproape invizibil.

Jurnaliștii Euronews au mers în România reală să-i întrebe pe cei așteptați la vot ce înseamnă pentru ei Uniunea Europeană.

Care e cea mai mare problemă din comunitate și cum ar trebui să o rezolve Uniunea Europeană? Ce i-ar transmite unui europarlamentar, dacă ar avea ocazia? Merg la vot? Dacă da, de ce? Dacă nu, de ce? Sunt întrebări pe care le-au pus în patru comunități diferite. Au trecut printr-un sat, o comună, un orășel și un oraș și au găsit o Românie de care poate nu știu cei mai mulți dintre candidații care cer voturi.

Prima oprire a fost în Cucuruzu. În satul de la granița dintre Giurgiu și Teleorman, județe mai mereu la coada clasamentelor despre calitatea vieții, oamenii par departe de frământările politicii europene. Îi doare că n-au medic, că nici apă nu prea e, că s-a golit satul de tineri.

Ar vrea să-i ajute Uniunea Europeană, dar le e greu să spună cum anume exact. De la europarlamentarii care le cer votul și-ar dori să aibă mai multă grijă de români. Însă pentru mulți localnici votul nu mai are puterea pe care a avut-o cândva. Așa că nu puțini dintre ei își vor vedea de viață în ziua alegerilor, în loc să meargă la secția de votare.

Bun venit în satul Cucuruzu, din comuna Răsuceni, județul Giurgiu. Este o urbe în care mai trăiesc puțin peste 800 de oameni.

În inima Bărăganului, la peste 2000 de kilometri de Bruxelles, oamenii duc o viață simplă. Astăzi s-au numărat berile, în curând se vor număra voturile. Până atunci încercăm să vedem cum e percepută politica europeană pe ulițele din Cucuruzu.

Fără canalizare sau apă curentă și cu fântâna din curte secată. Așa trăiesc foarte mulți români în sute de sate de pe tot teritoriul țării. Dezastrul apare inclusiv în statisticile oficiale. Aproximativ 70% dintre localități nu sunt racordate la rețeaua de gaz, iar în rural, abia puțin peste 15% dintre localități au rețea de canalizare. Nu e mai bine nici când vorbim de asistență medicală.

Iar Cucuruzu e un exemplu concludent în acest sens. Dispensarul din sat n-are medic, iar cel mai apropiat spital de urgență e la peste 30 de kilometri distanță, în orașul reședință de județ.

Ce spun sătenii despre aderarea la Uniunea Europeană

”Păi, Uniunea Europeană e importantă pentru că ne-a sărăcit. Ne-a dat banii ăștia și ne-a sărăcit. Ne-a luat fabrici, ne-a luat uzine, ne-a luat tot. Ce-a făcut Uniunea Europeană?! Nimic.

Este unul dintre cele mai bune lucruri care s-a putut întâmpla, faptul că am aderat la Uniunea Europeană. Ne-a ajutat foarte mult și ne va ajuta în continuare faptul că suntem și, sperăm că vom rămâne în continuare, în Uniunea Europeană. Atât economic, cât și din toate punctele de vedere. Să pună accent pe educație.

Cu cât se investește mai mult în școli, cu atât vor exista medici mai pregătiți, vor exista pentru fiecare meserie în parte vor fi mai pregătiți pentru societatea asta care ne pune diferite probleme.”, spun sătenii din Cucuruzu.

Sărăcie și pustietate. România a pierdut cel puțin un milion de oameni între cele două recensăminte din 2011 și 2021.

Comuna Răsuceni, din care face parte satul Cucuruzu, nu face excepție. A pierdut aproape 20% din populație.

Oamenii sunt așteptați la urne anul acesta. Teoretic, votul lor ar trebui să le schimbe destinul.

Calendarul alegerilor din 2024

Alegerile 2024 în România au o miză importantă. Românii vor fi chemați la urne să aleagă primarii, consiliile locale/județene, europarlamentarii, parlamentarii și președintele României.

Coaliția a stabilit calendarul alegerilor din 2024 în România. Alegerile locale și cele europarlamentare au fost comasate, iar alegerile prezidențiale au fost devansate.

  • 9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;
  • 15 și 29 septembrie 2024 - alegeri prezidențiale (surse);
  • 8 decembrie 2024 - alegeri parlamentare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE