Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Certificatele de naștere, deces, căsătorie sau divorț vor fi eliberate digital: ”Este permisă utilizarea în paralel”

Certificatele de naștere, deces, căsătorie sau divorț vor fi eliberate și în format digital. Însă nu în toată România.

Actele vor putea fi obținute, deocamdată în judeţele Ilfov, Cluj, Constanţa, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Sibiu şi Timiş.

Punerea în funcţiune, la nivel naţional, a sistemului informatic se va realiza etapizat, urmând a se finaliza în acest an, pe 24 septembrie, precizează Ministerul de Interne.

Avantajul este că se păstrează în format digital într-o arhivă electronică. Pe de altă parte cărțile de identitate se vor emite în formatul mic, european, și în România.

Cum funcționează certificatul digital

”Aplicabilitatea reală este că pe de o parte vorbim de o hârtie securizată, pentru că suntem obișnuiți să utilizăm hârtia. În județul Ilfov am început pe data de 18 emiterea acestor certificate în format nou și marea majoritate a cetățnilor le solicită pe hârite cu toate că avem opțiunea și digitală.

Trebuie să înțelegem că cele pe hârtie au o serie specială, hârtia e înseriată, iar certificatul are o altă serie. Certificatul digital are același design, cu aceleași elemente de securitate, este generat automat de către sistemul informatic și este semnat cu un sigiliu cu semnătură calificată și îl primim la adresa de postă electronică.

Acestea permit utilizarea în paralel. Sunt niște elemente istorice pe care le avem și vom continua să le utilizăm 4-5 ani. Am început o campanie de informare a autorităților publice, certificatul digital poate fi utilizat în ecosistem digital. În momentul în care l-am printat, certificatul digital își pierde valoarea juridică”, a declarat chestor Cătălin Giulescu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE